Fujifilm討論區 (31) "HOME" is coming to Hong Kong; X-T100 & SQ6

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
我都考慮過 但太重了 同埋畫質計 支1855實在太抵玩
咩係三陽一
係跟機支鏡影人影景夠做?
拎慣咗1024 覺得1855 好輕
有錢就1655啦
重就重 但恆定光圈好緊要
SAMYANG 12MM
唔怕重 其實畫質幾好 拍得住定焦 一支頂三支
thx
其實我好貪心,依家支1855 影人 景深唔夠淺,但我又唔會特登買支人像鏡,所以一定係1655,始終f2.8 景深一定淺過f4 , 咁我都明就算1655 景深都冇人像鏡咁池淺,要取捨囉
散景除左光圈 長焦都做到

https://lihkg.com/thread/705241/page/6

我旅行前都係1655 / 23 1.4 / 1855 + 50230 + SAMYANG 12MM 三個組合考慮左好耐

最後揀左第三 輕便小小 畫質OK 焦段都叫齊既
我再貪心d , 諗住1支鏡走天涯 , 我本身都係輕便人士黎,買多支又未必
想試下打雀
50230 會唔會好吃力?
我就1024 + 35.4 影人影景都無問題
真係野外主要應該係唔夠長 對焦速度一般咁

去主題公園之類 就夠既應該
我用緊部xt20 一直冇更新個firmware , 係咪就咁上官網選最新個個update 就得?
有無ching可以分享吓35/2 同35/1.4 既心得?
手頭上有變焦1855, 遲啲想入支定焦。

爬咗文見35/1.4 似乎正啲,但35/2 輕身啲又防水,又係新model, 但係光圈會唔會唔夠大?主要想影人淺景深。
各有優劣 自己試
35/1.4 好處 大光圈 散景正 金屬遮光罩型
缺點 對焦比/2慢 會拉風箱
低光暗位會收皮會對唔到焦要轉手動
陽光下 放大睇會有幾明顯紫邊

35/2 好處 快 準 機動性強
缺點 2光圈囉 收到細光圈唔夠
1.4利 散景唔夠1.4黎

價錢相差1500~2000

自己諗
利申用過晒

Btw你都話要影人淺景深
咁35 1.4啦 唔洗諗
Xt20入16-55做咩
咁撚大支 頭重身輕呀
XT100 kit set 支1545 係唔係冇遮光罩
冇辦法,影人要淺景深,唔買人像鏡既情況下只能夠買1655 取代1855, 始終f2.8 好過f4.

買前去毒氣室試下攞上手 頂得順咁重手就買啦
係我就入56.2 or 50f2算
1655用邊部機都頭重尾輕㗎啦
H1咪唔會囉
頭重尾重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞