Fujifilm討論區 (31) "HOME" is coming to Hong Kong; X-T100 & SQ6

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
好爽使用中
有冇買多粒電
請各位高人指點 如果去英國旅行 budget唔係問題的話 係咪xf10-24 會好過 samyang 12mm 內心交戰緊 已經有35mm1.4 同18-55mm

一樣情況
開箱文呢
我部機每逢一轉角度就聽到部機有啲細既磁磁聲,即係本來向前,再pan向上就聽到有聲。

較左MF, fixed WB, fixed ISO試都有,想問下係咪正常?

XT20 + 1655/2.8
聽清楚啲應該係由支鏡發出,是咪雙LM摩打既聲?
著機係冇聲
買鏡啦
係咪開左pre-af?

伸首佈道
5.8k收到部近全新x100f
Wow 冇追到post一陣 好快手
有無巴打有興趣交換鏡玩下?
99%新 1855 mij 無保 想換定焦玩下
可加錢 有意留低tg傾下
新手一問 睇中左X-T20
但配咩鏡頭好?見佢有 18-55mm kit 同 16-50mm+50-230mm kit揀,for去旅行用,會影遠野,唔該哂巴打
我旅行就18-55mm+三陽12MM 就OK , 16-55同50-230 旅行私覺得重左D , E兩支用來影女就OK
無開,隻耳仔係閃燈位就明顯聽到
Thanks! 遲d可能會去nepal影雪山 55mm 會唔會唔夠做?
加支50-230
想問意見

已全套Sony賣左準備入Fuji
但就諗唔到買XT2定等新機(XT3)?

Lens組合預計: 23.4 56.2 預計會加支1024去旅行用
之前用xm1,換xt20 即賣1650換1855。光圈大,做功好
玩左幾日X-T100
5480 算抵玩
但玩落其實好多問題

如果你岩岩玩相機就可以當冇野

首先 外觀方面 我部金色機 隻色好靚
但個快門制銀色係咩玩法
第二 我試左幾部機
都有一個問題
睇相嘅時候 放大再向左或者右移動
就算只係輕輕禁一下 佢都會不停向住果個方向行 行到盡頭 呢個情況下 就算半按快門都冇反應 唔識跳番出去
CANON啲無反個反應都快過佢
而且成日發生 出到嚟好忟憎

結論係 富士都係買高階機先至穩陣
X-H1開心使用中

會唔會只係firmware問題
希望係
但每次d新機都搵用家做白老鼠

同佢粒快門制點解唔做番金色
部機上埋kit鏡重唔重? 依家有無淨body賣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞