Fujifilm討論區 (31) "HOME" is coming to Hong Kong; X-T100 & SQ6

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
XE3個九個問又話冇貨反而半打係我面前...

大陸撚留哂唔會登報紙架
想買部二手 x pro 1 或x e 1/2 插舊鏡玩下 筆直有限 純粹輕量 唔想下下拎大機出街

問一問 x e1/2手感如何 因為x pro1感覺啱我 機身硬淨啲 又有ovf(心知冇乜撚用) evf唔知慣唔慣 個ovf同較大同多像素個mon值唔值個差價
見京東有,4990 人仔連鏡
買唔買好 好吸引
冷靜
點解xe3 18-55kit仲貴過body同鏡分開買
走去問完星際肥花
佢話X-E3有好多人返嚟話個mon有死點
所以冇再入貨
岩岩行過肥花有貨喎
我淨係冇行過深水埗嗰間
係未就係嗰度有
Btw最後係dbase買
估唔到冇再用sony先係佢度買機
幾錢?
岩岩睇1855kit 要八千幾
淨機5千4
出去買支mij 1855仲平過kit
23/2 kit set $7880
睇返羴同四寶都係差唔多價
就係知kit支1855唔係mij所以唔買
23果支係mij??
都唔係
但計返條數本身支鏡都貴過1855些少
如果kit鏡點都係菲製
咁唯有揀過抵少少嘅選擇
當然你咁講講下買body再出去就咁買支mij鏡係最合理
但當時唔見佢有show淨body就買kit set
係自己衝動
我都岩岩買左x pro 1 玩
好多野都二手科技 不過我覺得操作岩用
Ovf 真係
感覺上好雞肋
其實夠我用 x pro 1 暫時想搵 巴打邊度搵機
但x e 1同佢都差個一部價
等香港有得揸下手望下先
呢部係咪可以話外籠升級 內籠XA5
我喺外國買 幫唔到你sorry
上reddit /r/photography 個info 度有寫啲可靠既網上二手網 可以睇下
我上過日本果邊望 二手價三千內就接近極美品 或者展示品 不過隔山打牛有啲難信 巴打外國住?
係 英國二手鋪又貴又唔靚
有冇XE3+1855既巴打
咩係身好似前重後輕
成部野向前傾
係咪應該加個手柄可以平衡番
你成日單手影?
加咗係好渣d,但你個問題都係無改善囉
巴打點睇x-e1 同 pro1
雞肋既ovf
想問x e1邊個位係膠
Xe1 唔清楚
X pro 2 個ovf 好似好過1 好多 不過冇玩過
我新手嚟 覺得上好似唔太user friendly
個frameline 要half pressed 先見到 (可能setting有得較)
Focus 要估距離 ovf 睇唔到
有得zoom in focus 既 不過慢 咁我不如用evf
都希望有巴打可以指點下迷津 可以點玩個ovf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞