Fujifilm討論區 (31) "HOME" is coming to Hong Kong; X-T100 & SQ6

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
百記定毒氣店
百記
$5480入手? 有無其他嘢送?
評價吓個對焦得唔得
可以打上行問下 不過你預都唔平
各位巴打

打算想買部輕細機for去旅行影景同當隨身機用
爬文見到大家都主要推xt20 同 xe3 跟1855kit
但因為第一次買相機, 除左影相都想訓練下手勢, 我上網睇係咪得xe3可以做好似單反咁有3個輪設定?即係好似可以睇緊viewfinder個陣 用自訂touch mon 掃之後同用個轆 轆教iso

同埋我想問依個時候入手岩唔岩呢?因為唔係好熟消息 我怕買完好快出同等級新機 同埋比較想買部可以長用同訓練到攝影技術既入門機

如果有咩講錯希望巴打屌打賜教 畢竟就係要從錯誤中學習,唔該晒巴打!
去show room 任試
個人認為xt20個d pad 好用過 xe3上下左右掃
但其實都可以習慣
兩部都可以set到用緊viewfinder同時較曬快門光圈iso
最後都係睇你要唔要反mon同外型鐘意邊部
收到!見巴打話係4寶買機冇伏 想問個到有冇得試?
好既, 但依個時間入手ok ma?
你想買水機?
唔係啊
間野溝貨?
毒氣室有得試xt100未
我係上星期係肥花買xt20+1855kit 現金價7270
又唔係 不過佢賣水貨多 好似都有行
但畫質對焦有明顯分別
支鏡好撚堅 真係定焦級
但我諗你平時都帶起碼兩支定焦鏡
加埋個重量真係差唔多
其實加埋都無 單反 同 Sony 連鏡 咁重
都係1kg多小小 其實我覺得唔太重
話攞一日都覺得重 到底身體有幾廢

不過有個重點 如果你考慮埋防震
但你唔係用H1 就唔好入啦

H1 加佢 開心使用中
去肥花 or 百老匯果啲買啦
有得分期唔收息嘛
偏向一支走天涯,諗住用1655當埋人像鏡,想毒氣室拎過,可以接受
扭到55 都有2.8 夠晒做
其實係,咁當然冇得同1.2R 比, 但拎少一枝鏡已經抵
我都用過56 1.2 其實好小用 1.2
太淺啦
一大頭就中個鼻唔中對眼
不過都好靚野黎
變焦當然方便
但定焦先會訓練到個攝影思維同發揮到個主題去到極緻
最好當然係變焦一SET, 定焦又一SET
點解防震要用h1
可以低多幾級?

用緊xt2 有 10-24 23.4
諗緊買多枝既話 買16-55定 定焦好
平時都係街拍 影下景多
又好似唔太需要枝56.2住
16-55好似好方便
畫質又拍得住定焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞