Fujifilm討論區 (31) "HOME" is coming to Hong Kong; X-T100 & SQ6

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
扭到55 都有2.8 夠晒做
其實係,咁當然冇得同1.2R 比, 但拎少一枝鏡已經抵
我都用過56 1.2 其實好小用 1.2
太淺啦
一大頭就中個鼻唔中對眼
不過都好靚野黎
變焦當然方便
但定焦先會訓練到個攝影思維同發揮到個主題去到極緻

因為畫質同散景 靚d ?
35.2
我自己出去影相前就會預計自己今日主力影咩就帶咩鏡出去
當影風景同貓啦
咁我咪帶14, 56同90 囉
咁先比較容易將個主題發揮出黎
14 WIDE過16, 咁風景相影出黎就正D
56 同90 景深一來淺過1655啦, 二來焦距長D, 隻貓個表情可能輕鬆D, 張相都靚D, 而且唔洗行咁近, 隻貓就未必會走開,成功率大D
我影相不嬲唔太CONCERN 畫質, 因為基本上唔係聞相
18-55有防震 16-55無嫁
如果比較同類型既變焦鏡啲話
我就試過 最盡手持快門1/10到
仲要用三角點加石膏手

有h1防震加持
16-55真係一支打天下都無咩問題

Btw你影景街拍 如果要加
加支35.2仲好
56.2真係用黎影人
學到野
同我枝23焦距太近
我行前2步都差唔多
影人 差好遠
平過price.com 識人價黎?
關於xe3 上網做research見佢冇weather seal, 想問影響大唔大呢?同埋想問係咪亦即係要買多個防潮箱長擺保養?
富士用字叫weather resistant 唔係seal
實際上主要防起霧
香港用實際無分別
支18135 5千幾蚊
唔係
鋪頭入面有寫出黎
不過無野送
四寶有個xt20 水貨xc雙鏡plan都好似幾抵玩
終於做機主, xe3 w/ 1855 入手,正式成為fuji大家庭
有枝35mm f2 多左出黎想換返 18-55
有興趣可留tg 傾
好想富士出枝16-70 F4 OIS 買黎旅行用
放xe3
影景係咪最好買定塊gnd filter
副電$78人仔一粒
問左幾間都無50mm f2.0 行貨
我想問...
xt100 有冇得set auto iso?
如果無,其實點決定?夠光就100,200 夜晚就3200 ,4000?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞