[Mission Impossible] 在雲之南

440 回覆
51 Like 5 Dislike

預告 今日會出埋瀘沽湖 真係好靚

一朝早就熱醒左 我好掛住雲南d氣侯
平有平食
雞樅特別貴 有隻青頭菌平平地都好正 不過可能你太早去 通常678月d菇先會先到周圍都係會平好多
食唔到都唔緊要可以買隻雞樅油 撈米線一流
我都好想去雲南... 但 無FD一齊去
樓主本身就係一件毒品 點解又冇比人捉走
係咪專俾青頭食

要等雨季過左先多菌食

本地人話呢幾年早左 7月頭去應該最好
自己去

其實都唔係想像中咁恐怖 當然都要注意安全

交通都方便 唯一係食 無人SHARE會貴小小
劇毒 無人敢埋身
同埋食唔得多 無得試多幾樣

同埋本身普通話都 真係唔係好得
其實當地D少數民族都係好普通 大家海軍鬥水兵
菇頭青青地
有冇食生果 又平又好食
去過雲南4次留名
未燒前香格里拉好正
燒完後我去果陣仲起緊,好亂
普達措同瀘沽湖好正
無 行程同住既附近都無市場

但食左好多餐拍青瓜 酸酸地 辣辣地 好開胃
4次

我都想再去瀘沽湖 係一定要再去!
今日要同麗江講再見 尋日其實真係好滿足

有靚景 有靚天氣 仲影左唔少相

但係全個旅程最令我驚喜既 一定係瀘沽湖

CHECK OUT後我一早就趕去麗江高快客運站

藍麵 包車 承惠20蚊 應該可以平小小 但唔得閒講價了

超級無敵勁好彩地 俾我買到最後一班車 930 最後一張飛

(麗江仲有一個叫新客運站 多車 不過離束河遠 無去)

然後去門口左手邊餐廳食左碗弼同兩個肉包 承惠6蚊 (同古城幾撚大對比)

上網睇話起左新路 入瀘沽湖只需4個鐘

其實只適用於自駕/包車 坐大巴平均要5個鐘起

因為中途佢放你去廁所同食飯 (肯定收左佣)

觀景台影左兩張 好撚好天阿

因為唔係旅遊車既關係 司機俾得10分鐘自由時間

結果我成3點幾先到酒店

原本以為2點就可以到 食埋野3點出發租單車去里格半島

咁依家可以做咩?

唯有馬死落地行 係落水呢邊周圍行下 影下相

酒店個哥仔同我講 今日係半個月以黎最好天既一日

就算鳩影都係咁靚

(SAMYANG 發色有小小淡 但夾埋富士FILTER直出 我好鍾意)

跟住都係睇相啦 無咩特別好講 淨係睇風景已經一流

有請影分身二號同三號

繼續睇相

50230試鏡區 富士D鏡真係支支都咁好J

所謂蔡翁失馬 當本毒影(偷拍)得好開心既時候

我聽到有兩個女仔搵緊人一齊拼車 我用盡左畢生既勇氣上去搭訕

欲知後事如何? 且看下回分解
事後我有俾翻相當事人 佢地話我可以收錢做旅拍

呢樣就見仁見智啦
我去過未燒前既香格里拉,當時好感動仲見到保留當地特色既古城,可惜燒完後再去多次一切都變撚左

另外巴打你仲爽,我瀘沽湖去過一次,但果次仲係舊路,屌你老味震撚到,又全部行懸崖邊既路,係我大陸第2長既車程(第1長係搭入九寨溝十粒鐘),9點半坐撚到差唔多5點先去到大落水,再轉車去里格,當時里格仲未發長好完善,依加睇返朋友既相好撚多人

下次巴打可以試下去元陽梯田+普者黑,好撚正,岩晒你呢D鍾意影相既
獨克宗古城 原本係保存得最好既古城 可惜

元陽梯田我都睇過 其實有另一個古鎮我都想去 太僻

其實又講唔上係專程去影相 只係想記錄下 當然有靚相可以回憶更好
真係挑戰單車
無阿 第一日遲左 第二日有免費車坐

好彩無踩 環湖成70KM 仲要係山路勁多上落斜
一早同你講咗濟唔過架啦
同場加映

你以為係日落既日出

仲有影分身四號
我真係有踩到

個標題MISSION IMPOSSIBLE係有意思架

賣個關子先
我都有踩單車環湖
青山走犯

佩服
登登登登 係瀘沽湖最意想不到既除左有好天氣之外

仲有貴人相助

兩位女仔 識得另一對由上海黎既老夫婦

講起呢兩位老人就勁啦

佢地一路由上海揸車入雲南 仲要黎埋瀘沽湖

條路九曲十三彎 同上年我係祖谷坐程巴士一樣咁驚險 真心佩服佢地

結果我就搭上搭咁有得坐一程順風車

第二日一早係酒店食左個勁正既雜醫麵後 就正式出發

目的地 里格半島

由落水出發去里格半島其實好快

我地可能心情太興奮 連行過龍都唔知 回神已經到左小落水

結果又要用多半個鐘返轉頭去里格半島

(我地突然就被拋棄左 可能老伯伯佢地要環湖趕時間 唔得閒兜埋我地了)

原來係觀景台有條山路落里格半島 車路我地來回一次都見唔到有小路轉入去

ANYWAY 眼前既美景已經將我地原本失落既心情一掃而空

其實呢個位有小小危險 背後就係崖黎 家庭觀眾切勿模仿

又要講多次 注意 我唔係影女 我想影既係眼前既美景

SAMYANG加富士既發色 依家睇返有小小菲林味

落到岸邊 當然少不免要影一輪文青相

但由於本毒怕醜同私隱既關係 只能靠你地用念力想像

水性楊花 真係咁既名 而個主莖部份係食得架

當地餐廳一定會見到 食落軟軟地 有小小潺

由於佢兩個下晝就要走既關係

我地係到影完相 HEA左陣 就包車返落水食飯 承惠60蚊

有兩間連埋一齊既川菜 我兩日都有食

好食小小果間叫川香園

又係無圖 因為我通常淨係用手機影完就算

食完飯 個天開始轉陰 我送左佢地去坐車

跟住就返左酒店休息

畢竟今朝6點唔夠就起左身食西北風 睇日出

瀘沽滿 三日兩夜 實際上夾埋都唔夠一日既行程 完

(真係好好彩 咁好天 仲撞到順路既幾位大小朋友 大滿足 )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞