Fujifilm討論區 (31) "HOME" is coming to Hong Kong; X-T100 & SQ6

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
傳聞xt3會有touch mon
終於都係肯出了
但no ibis
有無人用過14mm
有ibis一定重
寧願要touch mon/自拍mon好過
相反
Touch mon 細加唔靈敏 不如用掣
用緊
有咩想問
有無人用過14mm
用緊
有咩想問

支鏡常唔常用,質素ok嗎?
我想買支廣角去旅行,但我試過1024覺得太重,sy 12mm 未用過手動所以我估我影會奶野多,所以有考慮14mm
利申 有1855 同35.4
常唔常用就睇你自己, 我自己就唔常用, 係去旅行/影風景先用
但質素就一定ok, 輕便, 要最wide 既原廠只有14mm 揀
你有冇tg 可以傾下?
你唔好旅行啦

咁都叫重

14重多30g......
xt20
利申:睇樣only
棄左影相幾年想回巢
想搵部拍下片兼影下影既機又唔夠錢上XH1
T20,T100之間點決擇呢?
仲有想搵Marco鏡邊支OK?
Sor冇跟相機好耐好多野一頭霧水
唔要XT20 ?
實用性我都覺得 IBIS>Touch mon,雖然重咗
XT20 XE3 同 XT100 應如何取捨
搵到兩個package
T20
跟15-45mm/50-230mm (平啲)

18-55mm

點睇?
18 55
遲下慢慢有錢先入50 230
要ibis既不如揀XH1
我就係唔想要咁重
touch mon係方便少少既, 例如揀對焦果d
Marco鏡 80mm

XT2 操作大路
丫又俾我搵到二手
t20 +18-55 + 50-230
雖然又貴少少
用唔用EVF?
XT20 無joystick 用EVF操作上少少唔方便
同埋我隻手大(中指到手腕20cm) x-t20拎得有d唔舒服
想問有冇巴打去過富士維修中心租鏡?
或者有冇租富士鏡嘅舖頭介紹?
Xt2 岀左兩年依加買是否不智
想淨機加 1655 or 1024
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞