Fujifilm討論區 (31) "HOME" is coming to Hong Kong; X-T100 & SQ6

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
你肯定一世唔買鏡??
我覺得個視覺同電話影相差唔多
無乜特別就放左
筆直唔多 想入部x-t100 kit 15-45
想問下咁多位巴打支kit鏡係唔係肥花啲人講到咁差 又對焦慢又zoom得慢
去銅鑼灣試
淨買機身 另外買1855
機身+1855 重到hihi,成800gm
機有得偷輕 鏡無
你骨質疏鬆
本身諗住x-t100,不過x-t20依家都好似只係貴1000
咁都重
想問下大家, 35.4 同 蔡32.8
大家會揀邊支?
睇過啲review話32 sharp啲, 35邊緣比較差
但35的bokeh又好啲, 同埋有1.4光圈

啲review多數話35平啲, 但依家二手價32好似仲平過35
同時又會話35對焦慢, 但好似firmware upgrade之後就快左好多

選擇困難中...
原廠啦 果兩支蔡鏡個膠圈見到都唔開胃
撇除外表呢? 因為膠圈我覺得還可以, 接受到
之前去星際問過, 好多間都話因為XT100係入門機, 淨係得kit set無淨body賣
PRICE.COM幫到你
原廠啦 要sharp收都可以細光圈去f2
我應該kit鏡買多枝wide鏡就夠皮 應該唔會點打雀/微距
因為屋企無乜位 巴打有冇啲細細地同平平地既推介啊
kit差價差唔多千五

其實睇你要唔要180度反mon, 要嘅話一定係xt100, 唔要就睇自己budget
拎返枝1655一頭半個月
乜野鏡都好輕
去日本箱買個膠箱 蓋要有膠邊 加包防潮珠
個樣
上過四x三x個啲問 得番kit
睇黎呢排好多人出
請教各位巴打,睇左好耐最後想買x-t20
係咪18-55mm 果支鏡好d ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞