Fujifilm討論區 (31) "HOME" is coming to Hong Kong; X-T100 & SQ6

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
呢支影夜景呢
呢支我由以前X-E1就好喜歡佢
轉完廠再轉返嚟都係諗住佢
但又驚一入咗就話出二代
其實無話咩鏡影咩得/唔得

夜景 收光圈 低ISO 落腳 KIT都好難差 睇你想點影
就係驚呢支影景既話 唔夠wide同埋如果f/2 個散景唔夠1.4咁靚
但f2就新D同埋對焦快 加上我又無咩budget
所以就係
23 2

呢3支煩惱緊
18135?
你唔係指手持夜景掛
你唔係認為差一stop 就可以手持夜景?
加埋ibis/ois 都唔得啦 一定要落腳架
睇完road map
都係慢慢諗下入18135 定1655
有數得計嫁 前玉比56mm細嫁 應該比56輕
18135其實幾好f3.5~5.6
Sony 都出咗同一支
但畫質都比唔上1855
黎緊會去沙漠,諗住帶支zoom 算
手上得23/2 同18/2

1855 1655 18135
針無兩頭利 睇你點排上面D因素
應該都係35 因為之後當呢支人像/street snap玩 第日有機會再買wide鏡 / tele

但睇左好多相 1.4 同 2影出黎就咁普通睇真係好似分別唔大
要聞相先知 同埋夜晚都會落腳影 所以1.4同2都好似差唔多咁
我會拎12f2 1855 我用12f2 沙漠影星
用住35f2 等f1.4 二代 (如果有)
個af speed應該都係0.幾秒既距離掛 所以好似影響唔大?

btw MK cam2 係咪可以試曬35 23 x-t20
巴打覺得f2 同 .4 個散景分別大唔大 定係我眼殘
主要睇返object 距離咋
分別唔係好大
咁我應該 35 F2
遲D再買支wide or zoom去旅行
想睇星攝samples

上次旅行用支23/2 影
第一次影星,得一張冇變星軌
你試吓夜晚影支1.4係唔識對焦嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞