Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(5) Parklife park area

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
Network extension先岩
想問下有冇mod可以取代rush hour 好耐無更新了
咁巴士同地鐵要點配合
之後要要點發展
有無文章可以睇下 (最好係中文)
簡單啲黎講
就係地鐵要載啲人去唔同區 之後啲人就轉巴士去唔同街
呢篇文就教人用grid layout
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=522776740

簡單黎講,係地鐵站附近起個巴士總站(after dark dlc),將附近CIMS送到巴士總站
係grid入面,巴士線畫成蜘蛛網狀

呢篇文就教人唔用grid layout, 不過比上面篇文複雜好多
中文:https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=420663128
英文(原文):https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=410236188

巴士線盡量劃成最短嘅線,有齊來回嘅路線

有需要時可以劃成環狀,劃齊順時針同逆時針

另外如果你係高密度住宅起地鐵,可能會出現成千人企係巴士站等車嘅奇觀
如果有買snow fall dlc, 可以用輕鐵代替巴士, 輕鐵載容量高過巴士好多 (30 vs 90)
如果有買mass transit dlc, 玩法就多好多, 可以火車->地鐵->monorail->巴士嘅配搭
可以用Metro-Monorail-Train Hub

或者Monorail-Bus Hub
動物園冇人黎
每周得6個左右

其他樂園每周都有50到60個
有冇人都係咁
有個城市公園 收成20蚊 每個禮拜都成百幾人入去
巴士總站條條線都幾百人排隊 d車塞哂係站外面清唔切人
隔離個地鐵站重密過港鐵
我有個公園每次得幾個人入去
可能太大冇咩嘢行
用d 250位既大巴士清人
個人認為,二揀一的話揀ipt2唔揀tmpe
其實只要起多啲路同啲路起得好,可以做到唔多塞車
玩日本主題d屋一間得一戶起勁大地方都仲係萬幾人口
自從改版之後, 啲mod 爛爛地, 次次開都見error 唔敢裝

重有更新之後d 地價成日比人投訴過低, 我索性開新save 算喇
用雙層九巴
影黎睇下啦
唔喇好核突
呢隻game就係Try and error
仲未有時間玩
出左去公幹
巴打有無圖分享下止止渴
有冇屋推介下
想整 等個城唔駛咁塞車

呢個係咪bug定係又關啲mod事 明明條線應該好似佢條線路咁停完站係十字路口向左轉 但啲車停完站就自己轉右兜個大圈返原路先再轉左 以前都唔會咁
唔知做乜個自然保護區明明好多港豬去打卡
但係一個人頭都唔count
係咪原本路線有火災 唔係嘅話試下重舖啲路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞