Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(5) Parklife park area

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
個規模一大小小又塞車,整極都整唔好冇乜心機
了解下現實既交通係點 你就會搵到樂趣。
現實是路有分大細,要搞清楚。
有冇方法係開局果陣無限錢?
起到咁上下 熄返佢之後又可以好似原本咁經營?
嗯從頭到尾。 想點起就點起。
但係2線改做4/6線就會有燈口位重塞
除左縮細個城市規模我真係諗唔到辦法
講緊大概2萬人口既高密度住宅/商業區
其實 主要是大路唔應該有多十字路口。 如果可以有橋過就過橋。
街口位不是問題, 只是你如何規劃。
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1327917624

這種路在香港也很常見, 例如旺角,元朗大馬路。
同埋可以試下整迴旋處
呀我就係想搵呢啲
多謝巴打
其實規模也是一個問題, 你總不能用一條路處理全城的交通。 人多了 路就會多。 不過太大的路在cs 無什麼意義。
要用tmpe 的。 這個得樣子。 不是真正分開。
tmpe唔係bug左咩
用左個舊save黎試,突然之間車流大增塞死左個交流道同新整既路D車一入就會自動消失
唔係update 咗呢咩?
我用冇事喎
用到tmpe改咁ok啦
這個不能用電車有些可惜, 大路我特別喜歡用電車。
我本人盡量少用地鐵。 感覺地鐵好似用緊bug 咁。
高密度會製造好多交通
一係就轉低密度 或者整地鐵火車 令到多啲人會搭交通工具
整左比班大帝結果一個星期得800個人用
假設我大路用6線,一共有三個街口,你會將個十字路口放邊一個街口?
AI會自動揀最近路線,結果明明遠小小有個冇咁塞既大路都唔用
2萬人有800已經好好
試下諗下係路面有800架車等燈位
No la,香港好少 concrete median island,係用barrier-separated或者raised concrete median,元朗大馬路輕鐵線加咗curb
香港幾乎冇boulevard
你可以令佢地唔入大路都不得, 其實香港的做法都係咁。
其實公共交通的道理都是一樣,邊條路快就會多人用,你要明白人地可以選擇擅車,唔坐你的鐵路。 你鐵路不夠快自然無人用。
可能我取消前後兩個街口,剩比中間個條入大路。 當然實際情況係點要睇你規劃。
當然一樣可以, 有d 人少d 放 prop ma.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞