Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(5) Parklife park area

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
Through an unknown mechanic, they produce goods for commercial areas, but do not generate any truck traffic to deliver it. Little is currently known about this.
https://skylines.paradoxwikis.com/Office_specialization
IT cluster 最正係多高樓大廈,好靚
代價係冇乜traffic, 好似死城咁
IT cluster 因為每棟野仲少人返工過一般office, 所以連擺個站都更少人用
岩岩買左,個城市17萬人,我張其中一個擺辦公室嘅地方轉左做新it,個失業率由3%升到2x%
果塊地起好哂之後都仲有18%失業率
最慘係工業/商業區需求好耐都無升過
新人第一次開po 問個問題
平時玩開無限金錢,今次正正常常揀咗個劇本呢玩
劇本過關之後我就keep住發展,但係一到夜晚預算會扣錢,日頭就正常收入,10k~30k之間浮動
究竟每次一到夜晚發生啲咩

夜晚既budget 會比日間高 放心 無問題得
我好似過咗50k人口開始每晚就會扣錢,仲以為死亡潮定咩
人口多 夜晚要多d警力/消防 咁咪扣錢 一係你去budget較夜晚既公共服務
平時開無限金錢玩唔會突登較夜晚,嫌暗得濟難畫路
又學到野
我玩real time呢個mod
夜晚唔會起樓
不過去到日頭起樓勁快
之後開始車多
我部廢電腦mod都唔咁裝多
i5 3470 8gb ram,用咗6年無upgrade過
諗住今年就換新,次次一上到9萬人,個時間加速就廢咗
無用ssd咩?
8gb ram真係無乜力 加到16gb la

即係畫完A點去B點嘅黑色線 佢自動彈返去A點個位?
而唔係由B點繼續畫去C點?
成日紅色起唔到 用呢個mod就得https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=553184329&searchtext=

巴士嘅話 我覺得多線好啲 易啲疏散人潮

大中小學冇得獨立budget(好似係)
Parklife個行人團其實應該點畫
另外下面個paradox官方ac使唔使申請?
學我咁起就唔洗畫
謝巴打
煲咗陣youtube教學,sub 咗 fine road anatchy 同 move it. 今晚試下整啲靚靚 roundabout
呢個我未試過 不過 如果佢彈左返去a點 撖右鍵就得 再係b點繼續畫落去
想問下mod果d停車場,究竟有冇實際減少路邊泊車數量嘅效果,定只係裝飾

我用左都唔係好覺有效果
其實街邊d車唔影響交通

等我仲特登搵左一輪
個人經驗
舊機 : i5 6500 8Gb ram display card: Gtx 960

之前8g ram 加到16G 即刻順左好多
之後去到50萬人就到cpu 100% loading
之後又升級左做amd ryzen 2700x
開住隻cities skylines 玩其他唔大食game都冇事
cities skylines先食50% cpu usage
街邊既車泊係錶位
以前真係唔影響,因爲啲人冇位㗎車會自動消失,啲外國玩家叫佢哋做pocket car

但mass transit之後佢哋會搵位泊車,就可能會多咗車兜圈搵位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞