Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(5) Parklife park area

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
自己加barrier/curb會flexible啲,呢堆有median island比較闊,香港同日本有啲dual carriageway係有開口添
限制咗小路過大路、有yield冇燈位低轉彎流量可以冇咩問題,two-way turning lane都係噉做
幾令bo 未見過呢隻路。
成個城靠一條大動脈唔死都唔得啦

第一,起highway
第二,highway 要多出入口
第三,公共交通
highway 有highway 的問題, 我不多鐘意highway 直入市區,盡量在外圍行。

咩事
巴士地鐵都係咁 停係個站勁耐
有裝improved public transport 2
disable左unbunching都仲係咁
但佢d路比原有路窄
轉角位會偷走左幾格建築位
我慣左收哂D野落地底
Highway都係
就快又要開新post
好似話停車ai同車道ai有bug
開左會令cpu上升
依排玩緊香港地圖,堅尼地城開始玩到中環果頭,路網盡量貼近現實,結果就係接近三分二人都搭地鐵、電車同巴士,但路面一樣塞到PK

塞嘅地方主要係西隧出口入干諾道西轉入東邊街果個燈位
同現實一樣
有冇人起完路起唔到樓? 關唔關MOD事?
應該關。 有d mod 有呢種功能。
唔好用network project
用network project 2
話說點樣可以係火車橋下面起商店街, 好似日本咁?
一直想問,地鐵如果同一個站有兩條線,d 人識唔識自己轉線。同埋同一個站如果有兩條線,d 車會唔會自己塞住自己,定他會自己判定為兩個唔同月台
識轉線。 就好似轉巴士一樣。
Anarchy囉
1. 會有好複雜同唔合理嘅轉乘添
2. ?
有冇mod 可以set某d路禁止行人過馬路同停車?
Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(6) Parklife 1.10.1
https://lihkg.com/thread/751631/page/1
1. 功能:TM:PE;視覺:自己plop啲 Ploppable Asphalt落去遮住,Road Options可以一次過遮晒所有vanilla road asset嘅斑馬線
2. TM:PE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞