Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(5) Parklife park area

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
係bug左 我上網睇 好多話TMPE又失靈...
已經無左停車同車道ai
見d人整日本城市有好多出口呀 報紙檔果d放落去
果d係要用咩mod?
想玩個自然發展風格D既城
睇黎要自己FF下故事黎玩

1. 咩出口?
2. Prop Anarchy + More Beautification (+ Prop Snapping)
佢整個高架站有個橋墩 佢係外牆放返個門口貼落去 好似真既地鐵出口咁
搵到條片教整TAPERED MERGING/DIVERGING, 各位巴打可以參考下~
https://www.youtube.com/watch?v=mZktnCvxR40
1. 呢隻唔係tapered,係parallel
2. 片入面都冇咩處理過taper
你張圖已經寫咗個taper係喺個parallel merging lane入面...
岩, parallel至岩, 更正番比各位巴打。
C:S因為 sharp junction angle 會爛texture好難整條啲taper啱角度,盡做畫返啱marking就收得工
用 auxiliary lane 或者會好睇啲,可以話易啲嘅,因為唔使點理個taper,淨係要整靚個gore排;當然taper merge/diverge就係基本嗰種插入拉出去嘅ramp,一般用佢修飾少少已經ok
補埋張圖比各位巴打參考下:
Direct Entry vs Parallel Merging Lane

上面條片教既technique應該夠做
兩種方法:
1. 你睇嘅唔知邊個方法就係貼個門口嘅prop落去
2. Functional嘅就用 Move It 將你想要嘅附加structure(建築物又好咩都好)clip入去合埋一齊
1嘅問題係「好似」,想做到真嘅出入口就要嘥少少時間搵個asset嘅pathway出嚟,跟住用返真嘅行人路或者 Invisible Path 畫落去
Base game 你畫條行人路或者起個公園喺個vanilla train/metro station 後面會見到有人用就係噉解(不過metro station有啲亂行過附近行人路徑嘅成份喺度)
用 Move It 郁某啲車站asset要小心有少少可能會整爛building asset內部嘅path搞到佢唔work
條路自己揀,仆街唔好喊
所以要起到有規模除咗要平衡細節嘅prop count亦要諗係咪下下都要用咁多工夫對待每個位
明明訂閱左surface painter 但入game同setting都冇
未撖on?
入game後開content manager check下 on 左個mod未
Steam幾時有特價阿
直情係堆mod list冇出玩 steam睇係訂左 但係on/off mod個list search都冇
啲火車塞死曬點搞
竟然係塞離開
轉用靠左行的話用mod既交流道系統係咪照用冇問題

玩左24個鐘都係唔識劃道路網
係咪mod有問題
試過subscribe 新幹線,但入站凸晒個尾卡出黎仲要轉線轉半路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞