女朋友話要層樓做生日禮物,結果我一口氣買左10間比佢

666 回覆
2900 Like 119 Dislike
見佢就嚟生日,我就好聲好氣問佢有冇咩想要嘅生日禮物啦,點知件八婆夠膽死同我講: 得閒買生日禮物,不如慳番啲錢諗下點樣買層樓比我仲好啦。

聽完後,我睇一睇戶口餘額,見到都有啲錢,諗都無諗,就衝左落街買樓。最後,我買咗10間木屋比佢。
果10間木屋係小弟今日心血來潮,係文具店買左盒屋仔燈diy套裝,諗住送比女朋友當係生日禮物。

目前大約整左少少,希望大家睇左可以比少少意見,或者心情會變好啲?因為我整嘅過程都幾開心,所以想同大家分享下。

事不宜遲,開始介紹下先。

由包裝圖可見就係一個連住10間屋仔嘅裝飾燈。每間屋仔中間都有個心心,然後裡面會透啲光出嚟,真係睇到都覺得有點兒溫馨了,希望佢收到都會掛係屋裡面,一樣覺得咁溫馨啦~

背面就係話你知有10間屋嘅部件,然後有燈,但唔包電芯亦無膠水之類其他工具。無計喇,呢個套裝都唔算貴,所以唔包所有工具都預左,不過唔會阻礙到我繼續整嘅決心的。

圖下方有一啲裝飾屋仔嘅示例可以當參考,但大佬,我自問就無咁高繪畫技術整到咁靚喇。見佢有唔同style,又拼貼又黑白又蝴蝶結,最後我決定了,我要用水彩。

拎曬裡面啲材料出嚟就係咁多野了。兩塊裁剪好左嘅木板同一套簡單小燈泡。

Ok,事不宜遲,我地開始畫第一塊。我諗左勁耐,真係唔知畫咩好。

最後,我決定唔多諗了,就畫隻無嘴貓比佢,加埋佢個完全唔知叫咩名嘅朋友企係隔離。其實我女朋友唔算特別鐘意Hello Kitty,但因為佢易畫又得港女心,所以就首先畫左佢先。

第二隻:

之前問過佢鐘意咩卡通人物,佢話鐘意baymax,小弟感到好安慰,因為夠易畫,唔洗兩三下就畫好左,兩個圓圈,兩點加一條線,K.O.。上面有啲空,我就是鳩但畫幾廿個心比佢。

接下來,我又陷入沉思,真係諗唔到畫咩好。

突然,醒起佢之前有套好鐘意嘅動漫,仲同我講佢睇到流哂馬尿,套野叫未聞花名,隻主角我認得,係幾得意嘅,但真係好難畫。

最後我畫左一隻q版女主角比佢,心心加到有啲悶,轉做花

自問以有限畫功真係畫到盡哂力,目前完成三間屋嘅封面。

Hello Kitty小屋決定係藍色,油好左個屋頂。

仲有成7間,我真係諗到r哂頭,但依家開左個頭,唯有繼續落去,好驚會中途放棄左。巴打們,有冇啲簡單得嚟又可愛嘅公仔可以推薦我畫下,小弟會努力整埋佢,希望有完成嘅一日啦。可以的話,另外仲想乞句生日快樂比我女朋友,即使距離佢生日仲有好長嘅一段時間,嚟緊又開始忙,會不定期更新進度,但一定要係佢生日前完成!
加油
佢要一層,你買得十間,起碼買多幾十間大佢
你一次過打呀嘛
畀人負皮啦依家
幫你正評啦加油
生日快樂
生日快樂
本身都打好哂嫁喇
但要貼圖 搞到慢左
btw多謝哂
過幾日去條女屋企附近個垃圾站應該會見到
最想係買到間真嘅大佢,依家畫住十間比佢開心下先
仲浪費埋啲錢買垃圾
佢真係覺得開心?
真的話我一巴煎落佢到
私樓閒閒都萬八九一呎,四百幾買納米一百五呎樓,房都無,包你大到佢
why so sweet
應該 大概 開心吧
唔理喇 反正我畫得都開心
諗起你條女收果陣要扮開心,強顔歡笑個樣
份禮物好有心思!可以裝飾間房又可以長期欣賞另一半嘅畫風
記得最後加返層protective layer
如果唔係好快化同污糟
好有心思
會唔會畫下迪士尼d公仔 通常女仔都鐘意
我都想佢扮下 但佢通常都唔會
估計佢反應係屌我又整埋哂啲垃圾
之後默默掛係房入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞