[繼續拋磚]日本電影討論及分享(2)

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
康城親生仔
日日係公海睇斑韓狗日吹夜吹燃燒,最後一粒獎都冇, 瀨cate唔鍾意亞洲電影又瀨女權, 然之後大獎畀咗日本
虛銜已而
電影沒有太多高與低
鬼叫我鍾意cate, 見到班韓狗冇獎攞賴政治正確就火滾
韓國要反省下點解10年仲要靠李滄東、洪常秀、朴贊郁呢班人係海外攞獎,而唔係點解唔頒比呢堆人
同質性太高了, 拍既內容都唔會合外國評審心水,海外攞獎機會唔大
但韓狗對呢班人有好大誤解
鎌倉物語娛樂性幾好吖
咁我又唔覺得李滄東差過是枝,而且評審不嬲難捉摸
不過賽前吹得太勁期望過高係真
是枝本身都欣賞李滄東,選十大電影其中一套係《密陽》
惺惺相惜啦
其實我諗佢地都未必估到自己會拎到/拎唔到

FB呢幾日個個講是枝
都明嘅, 日片頹左最少半個十年, 突然是枝同日本爭氣成功都好多人講

不過日本果邊都有零星評論屌是枝講日本最底層嘅衰野
只能講句呢班人無得救
Update:

愛上謊言的女人唔知係咪腦燒想避Han Solo同見呢期超級英雄片戾鬥累
依家最少延期2-3個星期, 確實日期未定
1983《Money》Robert Bresson
1931《Frankenstein》James Whale
1974《A Woman Under the Influence》John Cassavetes
2007《密陽》李滄東
1987《戀戀風塵》侯孝賢
1964《The Umbrellas of Cherbourg》Jacques Demy
1957《Nights of Cabiria》Federico Fellini
1969《Kes》Ken Loach
1955《浮雲》成瀨巳喜男
1975《The Travelling Players》Theodoros Angelopoulos

日本班影評佬低質到嘔
是枝一開波比佢地屌唔夠電影味 笑人拍電視劇
之後又屌人正視歷史係同政府唱反調
呢套日本叫《風の色》,之前睇過Trailer一般般,日本冇乜宣傳同口碑

完全無人知

等死系列
有冇巴打有睇全員惡人
【榮獲第71屆康城影展最高榮譽金棕櫚獎 】
日本導演 #是枝裕和 新作《#小偷家族》(Shoplifters)榮獲最高榮譽金棕櫚獎,這也是影展繼1997年《鰻魚》之後,日本電影睽違21年再度榮獲此項榮耀!

《小偷家族》7月5日公映

IFF果期已經睇左
本來都係7月

趁有水食仲唔早D食
果次唔記得去
聽日去睇
睇曬前兩集想睇佢點完
留名睇評
北野武2000年之後個堆已經冇睇
~5.25-5.26 日本注目新作~

睇完
個系列再拍落去會係個loop
宜家咁完係最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞