[繼續拋磚]日本電影討論及分享(2)

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
華納有銀魂補飛
一套救全家
[突發]

會有前賣套裝+包場特別場次

Thank you burn hill
Burn hill ten thousand years old
死神唔會爛得過巨人、鋼鍊掛

希望香港有CB
係電影中心睇完下一站,天國覺得小田エリカ幾標緻
search下先發覺已經無左影,應該又係結完婚上左岸就熄影
另外認唔出個mk原來係伊勢谷友介
套戲日本名係wonderful life但係英文名係after life唔知係咪是枝覺得有文化差異所以有唔同
不過比較起上黎都係鍾意幻之光多啲 唔知係咪因為睇開佢拍家庭片
code blue咁收得
睇黎有得同銀魂一戰
銀魂係未打先輸
昨日睇晒兩套,覺得幻之光麻麻地...唔係好表達到個電影主旨-點解佢前夫要咁做?
唔係話要知個答案,而係...我覺得拍唔出嗰種感覺...
係拍到幾鬱悶,好灰囉...
鏡頭好死板(特登?)
演員演技冇乜發揮空間, 定係江角演技問題

反而下一站天國好正,我見坐我前面隔幾個位個女仔睇到喊,
鏡頭運用活潑咗,
成套戲有電影+紀錄片+戲中戲既感覺
唔駛希望
Panorama已經買左
中島哲也新戲出咗teaser trailer好癲
上個禮拜六日日本票房參考數字:

1. Code Blue 緊急救命劇場版
上週末票房6.13億, 累積票房52億

2. 未來的未來
上週末票房1.54億, 累積票房20.11億

3. 幪面超人Build劇場版
上週末票房1.29億, 累積票房5.42億

4. 寵物小精靈劇場版 大家的物語
上週末票房1.22億, 累積票房23.28億

5. 先生君主
上週末票房1.01億, 累積票房6億

6. Bleach 漂靈
上週末票房1666萬, 累積票房4.93億

7. 麵包超人劇場版
上週末票房1637萬, 累積票房5.71億

8. 小偷家族
截至8月12日累積票房43.12億

9. 我的英雄學院劇場版: 2個人的英雄
首週(8月4日)週末開畫票房為2.87億

第11位
不能停止拍攝/攝影機不能停!(暫名, Asmik Ace發行)
上周末票房1.25億, 累積票房4億

小偷家族
香港票房630萬
日本票房43.12億
厲害國票房8800萬冥幣

cut機我開始聞到香港會有得玩嘅味道....
好Gaspar Noé
教師君主
睇咗幾次先見到粉紅頭係小松菜奈
香港會上?! 10月18?!
係咪high同一隻野
好想我英會係香港上
https://youtu.be/owKgq7ozvMA
長澤同木村套新戲
幻之光得啊
反而覺得好出到電影主旨
生命就係忽明忽滅
你幾糾結都有好多野係追唔到源
就係要咁無解先突出到江角嘅釋懷
畫面梗係唔死板!
展示到是枝對美感同畫面嘅掌握力
多層框構圖(唔記得點叫)前中後景
其實每個shot都係心思,人物嘅關係、情緒,用空間塑造氣氛
角色好似輕描淡寫咁背向鏡頭離去
仲用婆婆出海反映江角嘅壓抑
有時佢同一個地方同一構圖但日夜燈光展示唔同嘅感覺,當然同人物情緒有牽連啦
仲要用埋四季更替嚟講佢點樣梳理自己
至於你話演員無發揮,我都唔認同
因為無論畫面對白故事都用靜謐去表達一種壓抑到近乎暴力之意
所以又兜返上去講畫面其實咁工整安定先合理
唔一定鏡頭郁得多先係好構圖嘛,小津都係咁,都係視乎主題
最尾兩個人嘅對話含蓄但其實好有力量好震憾
至於人物單薄過佢其他作品係真嘅 因為佢畫面空間放前過文本
所以我反而我覺得感覺好有,但人就會無咁立體
我認同有啲鏡頭係攞得幾靚,例如片尾岸邊既倒影、冬天巨浪拍打懸崖既感覺。我個人比較接受佢之後偏商業(?)既運用,呢套真係有啲吃不消...
四季更替都係是枝拿手戲,好明顯後期作品都有繼承。
睇完你解釋都稍微了解多咗套戲嘅,嗰日連睇兩套個腦空白咗

唔駛問啦
日本9月21日
香港驕陽11月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞