[繼續拋磚]日本電影討論及分享(2)

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
突發

名威已經買咗one cut of the dead!!!

屍殺片場
10月25日
明天我與昨天的你約會明明彈起左小松菜奈
但佢後兩套又唔收多得
攪到香港片商唔敢入佢D戲

我想睇坂道上的阿波羅同戀雨呀
一陣睇木村

一定捧場
今年最佳發行進步獎
最近都係鍾情舊戲多
多啲嚟密啲手呀喂~~~~
今日去左睇未來的未來,之前睇到日本既評價都幾差下。
自己覺得 OK 既,未有想像中咁難以入目,
不過,故仔就真係表達上面有 d 不濟,呢個就真係差左 d 。

好似隻豉油雞,料好,調味好,係差臨門一腳,比師傅斬到散晒,擺盤唔見得人咁。
有種俾trailer fake 咗既感覺
個故事真係唔得...
睇左幾套短打講晒啦

1. 檢察狂人
小說我一定睇返, 但如果大家想睇二人大鬥法的話或者會失望D
電影版個尾我呢刻都唔係太滿意, 希望小說補左會有另外睇法
不過要讚嘅係木村真係努力擺脫過往(雖然仍然有好長的路), 而劇本加入好多好貼地嘅野
(據講原田真人係後面有大幅修改, 日本方面首日票房估計大概有1.7億, 觀眾群主要落係中年男人+嵐粉度)

2. 未來的未來
Personal嘅野, 我個人鍾意未來多過怪物之子多好多好多好多
山下達郎嘅歌無得頂, 講兩兄妹雖然係散但完全係我係小君呢個歲數做大佬時會發生嘅野
變相我就好投入
(不過我覺得名改得唔好就真嘅, 而香港屌佢果D又係黎黎去去三幅被, 不過證實左鍾意就好鍾意, 你唔鍾意就肯定插到爆, 我就日粵各睇一次嘅)

3. 殺戮重生犬屋敷
一路對拍漫改嘅佐藤信介都無乜信心
呢套反而真係ok, 但唔係個個容易受
野係整得幾靚, 砂糖第一次做奸都ok (我大概估到點解佢肯接)
不過都係衰拖, 兩個人要45分鐘先首次相遇, 之前口水比較多
但呢套如果香港上應該係有得做

4. 惡搞野郎與美麗癲世界
3+1個故事, 當然大家終於等到呢三個人復出
我會當佢係一個crowd funding嘅計劃 (自己走出黎活動都要錢嘅)
第一個係園子溫x稻垣吾郎嘅故事 (其實一睇就知, 實在太signature)
但都唔及第二個大口仔個故事咁有野玩 (而最多笑位就係呢度)
第三個草彅剛個故事應該係三個最唔好睇果個
最後一part就係三個齊集一個地方唱歌
大口仔首歌其實都明示曬佢地三個心聲
以一套cult片來講又遇上我呢D輕度cult片fans而言呢套絕對係合格之作
但好失望嘅係話會開續集, 雖然話有錢賺, 但根本唔值得
睇左幾套短打講晒啦

2. 未來的未來
Personal嘅野, 我個人鍾意未來多過怪物之子多好多好多好多
山下達郎嘅歌無得頂, 講兩兄妹雖然係散但完全係我係小君呢個歲數做大佬時會發生嘅野
變相我就好投入
(不過我覺得名改得唔好就真嘅, 而香港屌佢果D又係黎黎去去三幅被, 不過證實左鍾意就好鍾意, 你唔鍾意就肯定插到爆, 我就日粵各睇一次嘅)

只講未來的未來,同你有相同既感覺,
都係比起怪物的孩子好好多。

雖然怪物的孩子唔算難睇,但係其實中段打後既時間已經感覺到個故事失控;故事唔得,畫面亦幫唔到幾多。

呢套至少 keep 到個殼,雖然入面都係有 d 肢離破碎。

小君係好討厭,因為正常呢個時期既細路仔真係好易變得被人討厭,正宗死小孩。
閣下超級fans
支離破碎係最多人插嘅野, 但我都理解到點解佢想咁做
怪物之子後面太王道(甚至亂黎), 我睇到無晒心機

有D人話小君真係一個死小孩 (甚至懷疑有某D評論好憎死小孩而暴走)
但呢個係一個好現實嘅情況, 呢個你唔可以否認 (雖然大家實話自己個仔女最乖唔係死小孩架喇)
鋪排真係麻麻地
上白石萌歌配小君又係...
Making竟然冇吹陶笛鄰居同釣魚呀叔⋯⋯
我都覺得萌妹配得麻麻...
反而廣東話配音好D
劍戟時代劇《散り椿》日前舉行發佈會~

左起導演木村大作、麻生久美子、西島秀俊、岡田准一、黑木華、池松壯亮

附上新予告
https://www.youtube.com/watch?v=6Ov428Ffqkc
故事講述瓜生新兵衛(岡田准一飾演)是道場有名的“四天王”,由於告發了上級的不當行為而被逐出藩並展開對抗。

攝影大師木村大作親執導筒,事後大讚岡田既劍鬥速度比三船敏郎、高倉健、仲代達矢、勝新太郎更加快

殺陣、劍鬥畫面相當有水準,個人覺得略帶岡本喜八味道(或者因為木村早年師從岡本)
電影將於9月28日全日本上映。

Source:https://natalie.mu/eiga/news/297051
好撚想睇啊屌!!!!!

黑木華
上周末日本票房參考數字: (5ch)

1. 檢察狂人 (上週末票房 4.16億, 首週累積票房 5.81億)
2. 銀魂2 規矩是為了被打破而存在的 (上週末票房 3.71億, 2週累積票房 17.41億)
3. 緊急救命劇場版 (上週末票房 2.85億, 5週累積票房 77.34億)
4. 未來的未來 (上週末票房 6317萬, 6週累積票房 26.35億)
5. 屍殺片場 (上週末票房 1.9億, 10週累積票房 12.57億)
6. 寵物小精靈劇場版 大家的物語 (7週累積票房 28.29億)
7. 老師君主 (4週累積票房 10.44億)
8. 企鵝公路 (上週末票房 6147萬, 2週累積票房 3.07億)
唔駛問bleach真人版有無啦

日本票房連屍殺片場三份一都無( )嘅下場

9月14日 Netflix全球上架
等我仲有少少期待添 ...
Netflix仲方便啦
無用 Netflix 嘛…
カメラを止めるな?????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞