[繼續拋磚]日本電影討論及分享(2)

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
是枝裕和更新推特,稱此前法國媒體報道的關於他下一部作品的內容存在誤差,他表示新作並非喜劇,內容也與此前的報道大相徑庭。此前,有法媒報道稱是枝裕和將打造法語影片《The Truth About Catherine》,由朱麗葉·比諾什、凱瑟琳·德納芙出演。 ​
想香港有得看...
唔知邊間買咗拉普拉斯的魔女,條trailer俾人report咗
東寶又黎
我第一個就諗到洲立
愛上謊言的女人又推到9月
腦燒係咪燒左個腦?
本身已經遲上
仲要一推再推
btw高橋一生另外嗰套18+係咪得the grand會上??
星光睡公主

The Grand
Cinema City朗豪坊
新光 (你無睇錯, 係做大戲果個新光 )

Cinema City好似優惠全停
點解上啲院線得咁少 仲要有埋新光
朋友尋晚睇左
套戲非常偏鋒, Art house野少院上係正常
喜惡程度都相當極端

新光開左三面廳之後99%都係正常一個幕mode, Destiny都無人知佢都有得上

新光肯上我覺得對港島人如我就真係福音
但我今晚去朗豪坊睇優先場...

BTW, 我尋晚竟然睇左中二病劇場版
我快極都要5號先睇到 希望冇咁快落啦

估你唔到 對套劇場版有咩評價 利申未睇過套嘢
新光同the grand會好少少

中二病其實無睇之前都得
我尋晚係戲院都笑得幾開心

順便問左去年冬天嘅野
點解上啲院線得咁少 仲要有埋新光
朋友尋晚睇左
套戲非常偏鋒, Art house野少院上係正常
喜惡程度都相當極端

新光開左三面廳之後99%都係正常一個幕mode, Destiny都無人知佢都有得上

新光肯上我覺得對港島人如我就真係福音
但我今晚去朗豪坊睇優先場...

BTW, 我尋晚竟然睇左中二病劇場版
我快極都要5號先睇到 希望冇咁快落啦

估你唔到 對套劇場版有咩評價 利申未睇過套嘢
新光同the grand會好少少

中二病其實無睇之前都得
我尋晚係戲院都笑得幾開心

順便問左去年冬天嘅野

想知 講俾我知
其實都係優先場D野者
咁講下星光睡美人

1. 唔好當佢係平時睇開嘅電影, 如果要分類就當係Art House Film啦, 最近磅啦
2. 唔好太斟酌佢嘅劇情, 因為可以話無乜實際劇情可言, 但D野又講得通, 因為講現實同虛幻之間
3. 對閃光敏感嘅就自己留意下, 因為有D場口如果唔適應你會睇得好辛苦
4. 二宮健係呢幾年罕見可以打破日影果D保守或者好想拍到好似荷里活片嘅死胡同, 非常大膽, 音樂顏色燈光同演員都非常無包袱, 以小眾走向大眾, 我總算終於等到
5. 近尾一個場口事後同PR提過同園子溫另外一套戲個presentation幾相似(我講到另外一套戲), 但果幕真係非常醒神, 非常興奮
6. 如果你單純想為左睇扑野, 我勸你唔好入場

7. 最後我只能講嘅係, 如果要睇嘅, 唔好帶裝左野嘅腦入場, 係呢90分鐘度, 同亞紀一齊用音樂, 色彩同燈光, 發個好夢, 咁你就會有一個好特別嘅經驗

你問我好唔好? 我真心愛死星光睡美人
幾意外會買呢套上正場
不過香港係缺少呢類戲
大家都知肯定唔會好收
但起碼我覺得要俾人睇係會有人願意睇呢類戲
第21屆#上海電影節#「4K修復」單元將展映小津安二郎的《茶泡飯之味》《東京暮色》,以及溝口健二的《山椒大夫》《近松物語》四部作品。本屆上影節將於6月16-25日舉行。 ​

東京暮色
~6.1-6.2 日本新上映~

拉普拉斯香港聽聞9月
犬屋敷唔太樂觀

呢個唔駛解釋啦掛
多謝新映
正喎,快 d 上!
同埋新映最鍾意6點出post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞