[繼續拋磚]日本電影討論及分享(2)

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
我估係娼年
兩套都好想睇 等唔到了
琴晚係袁生吐苦水大會
其實袁生問得幾到位,細田守怕講製作創作野悶親大家,或者可能三言兩語好難講得明白
我自己都有睇麥兜, 係香港搞真係唔容易
而且就算有資金, 結果又係紅色, 結果又係要北上
(不過呢兩集又唔係真係號標青...)

BTW, 細田守真係好nice
我問完問題佢問我答唔答到我想要嘅野
吉田修一另外一本小說《犯罪小說集》裡面嘅青田Y字路+萬屋善次郎將會電影化成《樂園》
佐藤浩市、綾野剛、杉咲花主演, 瀨瀨敬久執導, 下年上映

見到瀨瀨敬久我真係擔心啦...
上個週末票房參考數字(*香港會上):

1. *銀魂2 規矩是為了打破而存在的
3日累積8.08億(首週末初動票房5.28億)

2. *緊急救命劇場版
4週累積票房69.08億 (+4.25億)

3. 七大罪劇場版 天空之囚人
首週末票房1.96億

4. 一屍到底(台譯)/不能停止拍攝
9週累積票房8.24億(+1.51億)

5. *未來的未來
5週累積票房24.52億(+9329萬)

6. 老師君主
3週累積票房8.93億

7. *寵物小精靈劇場版 我們的物語
6週累積票房26.73億 (+7276萬)

8. *我的英雄學院電影版: 兩個人的英雄
3週累積票房12.46億(+7196萬)

9. 幪面超人Build劇場版Be The One
3週累積票房7.94億(+6601萬)
琴晚係袁生吐苦水大會
其實袁生問得幾到位,細田守怕講製作創作野悶親大家,或者可能三言兩語好難講得明白
我自己都有睇麥兜, 係香港搞真係唔容易
而且就算有資金, 結果又係紅色, 結果又係要北上
(不過呢兩集又唔係真係好標青...)

BTW, 細田守真係好nice
我問完問題佢問我答唔答到我想要嘅野
https://www.facebook.com/hmvDigitalChinaGroup/videos/2129480047276773/

娼年正式開估
今年突然多左多謝腦燒
原來呢個page係巴打既
我有追開
各戲院幾時出未來的未來星期日場次?
呢本我見台灣書商捧到超越《惡人》、《怒》,買左黎睇
睇左青田Y字路一半,係幾有電影味道

至於瀨瀨敬久,可能佢太多產,一年三四套戲,變左流水作業
吉田修一文本好難拍得差,前題係唔改動得太多
keep 住呀!! 上幾多套我睇幾多套呀!!
正常係聽日出
名威買貓買到癲撚左

連秋葉原電影節上左兩場咁大把嘅貓cafe都買左
女主角係配Love Live小泉花陽嘅久保由利香
Follow左上面個page
知唔知有無邊間買咗愛在雨過天晴時
https://youtu.be/kwAgjGzt5io
等咗幾個月
https://youtu.be/EBATmXTR-8g
想睇小松老蓮咁跑
雖然呢個導演一啲都唔係信心保證
我都想睇
其實唔應該大做
開畫日表現普普通通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞