[繼續拋磚]日本電影討論及分享(2)

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
東野圭吾呢套本身好受歡迎已經call到人
mix後期唔夠力, 反而胰臟企得硬啲
帝一之國宣傳度同最後票房
我冇記錯上左一星期左右
J家本身係個大勢力
不過麒麟同愛不由自主雖然上映期長但人次唔係好多, 估計實際數字唔會突出

反而依家嘅檢察真係叫到J飯出黎(二來安樂宣傳捉錯用神昆到人入場+我識人有二三刷)

以我所知暫時破到百萬嘅真人片有
當祈禱落幕時
destiny
小偷
50次初吻
檢察狂人
跨越8年的新娘都好似勉強過到

動畫破到百嘅得小新同叮噹
柯南都應該準備破百
未來的未來應該都可以勉強過到
當然係估住先
帝一某程度上係題材太硬加新映宣傳大暴走所致
宣傳嗰時係點?呢套嗰時都諗住睇所以冇咩留意。。。

呢個票房真係有啲嘥,表面娛樂實則都有少少嘢想講,可惜。。。
難得地多廣告 我見細地鐵站都有
睇返2017柯南都唔到百萬,有啲意外,不過唔太清楚柯南喺香港個fan Base

50次初吻勁喎

檢察狂人睇兩三次真係勁,有得拉下票房帶挈吓入多啲其他日片就好
係,以為咁會好啲添
成日覺得香港班宣傳佬昆人入場多過Sell套戲
套【煙花,應該和誰看】竟然咁收得!
宣傳係咁講你的名字嘛
但套戲垃圾到
俾鳩樂偷雞成功
睇左半個鐘之後直接熄機訓覺 ...
我係戲院睇首映
出黎好多人喪屌套戲
包括我
果期新映宣傳抽曬其他人水搞事
套戲題材香港已經唔吸引, 點知宣傳又做唔得好好地, 結果慘死
不過隨住戲飛年年暑假加, 今年叮噹破千, 小新都150, 柯南有機會破百

50次初吻相信都係好勉強先跨到一百
但實際有無100其實我自己都唔算好樂觀
你啱

香港最叻就係跟紅頂白, 你唔拋啲勁嘢係無人show
不過其中一個有趣嘅地方係
日活5套甜片reboot齋係bc上

一個院都貢獻咗差唔多80萬(連濕濡的女人)
一來獨家一定有得做

但我嘅諗法係...
啲廢老有幾耐未係油麻地戲院睇甜片打J
唔係卦。。。小眾嘢香港都有fans??
點解小眾唔可以有fans?

小眾市場仲係一個未被開發嘅市場, 只要用心經營就一定有出路
新映開頭齋做動畫都係叫做小眾架(尤其新海誠), 結果最後咪等到套你的名字, 然後咪成為神話囉(我講緊個票房)
我就係話小眾嘢都會有fans , 所以先有呢個票房 ,我自己fb 個wall都有人講呀日活,平時上戲都唔見有人講
sorry 1999 令你誤會
NVM

香港相對好多人覺得睇日活 = 甜片
大家都係抱住獵奇或者等住打J心態入場
但日活呢幾套reboot都各自講唔同嘅野, 只係甜片同點數用來做載體

不是色情電影就係園子溫最拿手講批評甜片物化女性呀之類
雌貓講嘅係社會問題
濕濡係講男女關係角力
百合玩懸疑(可惜失敗左, 五套裡面最唔好睇就係佢)
撩亂的裸舞曲反而係玩純愛, 心靈野

同埋日本嘅日活唔係香港果個日活, 完全唔關事的
結果大家又被fake
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞