[繼續拋磚]日本電影討論及分享(2)

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
第21屆#上海電影節#公布首批日本片單:《跨越8年的新娘》《孤狼之血》《熊谷守一在的地方》《犬舍(犬屋敷)》《空中輪胎》《拉普拉斯的魔女》6部影片在列。其中,《空中輪胎》將實現上影節與日本本土幾乎「零時差」同步上映。本屆上影節將於6月16-25日舉行。 ​
https://instagram.com/p/Bil8NGVnntd/

太鳳都出post宣傳
待睇
睇咗鎌倉物語,覺得麻麻,呢套會唔會好睇啲?
堤幸彦 X 東野圭吾《人魚沉睡的家》最新特報
https://www.youtube.com/watch?v=O9FIP4AFrLo

電影《人魚沉睡的家》改編自東野圭吾出道30年的同名小說作品,劇情主要描述腦死議題,延續無法自主的生命是否為愛?殺害腦死是否要被定罪?

篠原涼子在電影中飾演母親播磨薫子,和已協議離婚丈夫和昌(西島秀俊)將意外溺水腦死的女兒瑞穗接回家照料,極力想要讓女兒回復到以前狀態,和她聊天、推輪椅帶她散步,外人投以畏懼的眼光,這位母親要如何證明女兒還活著?薫子心中浮現一個危險的念頭…

電影《人魚沉睡的家》將由松竹發行,預定本年11月上映。

樂意深入討論
我會覺得鎌倉好過新娘

去年冬天,與你別離
新映搜畫副線
今年D片商忽然買咁多日片
今年韓片無乜矚目大片
最近我發現GaragePlay 車庫娛樂推出了一個很棒的服務,叫做「#電影護照」,它是類似「包月」+「預售票」的概念,只要是車庫娛樂發行的電影都可以看。

下面列出了幾個我覺得很不錯的優點給大家參考,大家看完如果有“心動的感覺”,那就趕快看看如何加入吧~我相信對於喜歡看電影(尤其是跟我一樣喜歡日本電影)又想省錢的粉絲,絕對是很棒的福利喔~

👑(1)〔#一個月399看到飽〕

價格非常親民,就現在電影票價來說,只要看個兩部就回本了,真的很划算呢!

👑(2)〔片量多,選擇多元〕

車庫娛樂每週有都有新片上映,有時候一週還多達4部,除了有我們最愛的日本電影之外,還有歐美、韓國、印度等非常多國家的電影可供選擇。

👑(3)〔取票方便〕

電影上映前一週就可以到ibon取票,再到上映戲院劃位即可。

👑(4)〔以月計算,可隨時解約〕

我這週就準備用“電影護照”來看《未成年愛狠大》啦!順道一提,取票時還有個貼心的服務,就是它可以用一張200元的價格選擇“加購”電影票,還是比一般票價便宜很多啊~

唯一的限制就是「#需在上映首週7日內使用完畢」,如果大家都已經養成首週就衝戲院支持的好習慣,這應該不是太大的問題才是。

大家如果有興趣,可以到下面網址看看怎麼加入唷~↓↓↓

⭕車庫娛樂「電影護照」說明:GaragePlay.tw/GPP?tk=FBHJ

【註】

目前車庫娛樂的日本電影片單:

《未成年愛狠大》
《愛上謊言的女人》
《新參者完結篇:當祈禱落幕時》
中山美穗《當愛沉睡時》
《#娼年》
《坂道上的阿波羅》
《#每天回家老婆都在裝死》
山田孝之《我們的50次初吻》

片單持續更新中

㊙️《哈日劇》Instagram:https://www.instagram.com/hotjpdrama_official/

好撚正 重點係車庫發行啲片勁吸引
台灣發行會唔會揼本得濟
車庫呢次係揼本
不過可能一lot買有得平啲啲
呢8套可能有D價錢特別平

只係上映使用期限就真係辣咗少少

香港有無呢個條件開pass? Insight已經係呢個模式不過一年2500, 睇30套先回本仲要限死去BC
唔係個個肯俾呢個錢

如果好似車庫咁一個月俾一次錢就可以任食(你可以唔包括荷里活大片)吸引力會大好多,但前提有發行同戲院願意咁做

同埋香港肯下搞呢啲pass的話
對現今一出荷里活大片就將其他細片趕盡殺絕呢個惡習或者有用
起碼保證如我呢啲唔係好睇大片嘅人有選擇嘅權利
同埋可以培養下唔同片種嘅觀眾, 而唔係等發行話買我地先有機會睇
台灣呢期入咗好多唔錯嘅印度片, 起碼有啲noise

我已經成兩個幾禮拜無入過場
下個禮拜先去二刷destiny

所以唔好成日羨慕台灣成日咁多日本片
因為人地有諗過點叫人去睇同點細水長流經營
香港觀眾同發行有份搞到香港電影市場單一化
睇左開畫日兩套新片票房, 都係頭5位
新娘開畫第5, 而鐮倉竟然係呢間鳩公司無乜點做宣傳下反而幫到唔少, 開畫竟然開到第2

證明買左適時話俾人聽我就會上, 然後等人睇完講
就會有人睇
不過鐮倉暫時我睇口碑都算有驚喜, 希望可以玩耐D
當然唔係套套都可以咁做

半年埋單: 上年6月30日為止香港有26套日影
11套動畫+15套真人

今年6月30日為止香港有31套日影(暫時計)
11套動畫+20套真人
發行分佈:
洲立 1 (0+1)
曼迪 1 (1+0)
新映 8 (6+2)
Medialink 3 (2.5+0.5)
高登先 4 (0+4)
安樂 6 (2+4)
名威 2 (0+2)
同公司嘅China 3D, Panorama 3 (0+3)
驕陽 2 (1+1)
得利 1 (0+1)

呢個上半年來講
多左發行搵食
- 連得利都入埋黎做
- 高登先又積極左唔少
- 腦燒上年全年1套變今年上半年3套
- Medialink做返自己動畫IP電影又多左, 曼迪都做埋
- 新映同上年同期比少左2套, 巨人自己拎返黎做
- 洲立幾乎無聲氣, 但下半年暑假叮噹應該都係佢
- 安樂就無咩固定, 不過Destiny佢唔點做咩宣傳竟然有意外驚喜(相反Panorama大做星光就.... )
- 名威勤力左都算收到成果, 證明集中觀眾群係幾咁重要(而且飛都幾貴)

另外兩個亞洲大市場都無咩聲氣 (泰片直頭0)
韓片得與神同行呢套垃圾站得穩, 新映副線做嘅瘋人院竟然過到300萬之外, 其他幾乎唔成氣候而靜晒(得利班人自立門戶嘅新公司買到好片但唔夠運)

日片係香港我會解讀為:
1. 香港人唔係無興趣睇, 只係唔知點吸引到去睇
2. 發行商眼中亞洲片嘅水泡(但佢又獨當一面到)
3. 宣傳一係唔足, 一係亂做
4. 其實買手同宣傳果班唔太熟日本發生緊咩導致第三點發生
家家有本難唸的經
台港經營手法唔同,經濟實力、文化底蘊、生活習慣差太遠
唔收手續費都偷笑啦
所以無得羨慕人地
但香港點對待日本片又係一個題目
韓片上半年個市比較靜,多數都係中小型製作,5月打後/暑假會開始發力,多返啲大片
巴打你個日片解讀套落去韓片都係一樣
日片對上一次hit得好緊要嘅係咪要數到你的名字?
全民喪hit嘅就係
松崗
點解可以突然咁有氣質
希望香港會上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞