[繼續拋磚]日本電影討論及分享(2)

1001 回覆
22 Like 4 Dislike
微博有人爆:

小偷家族播左一個trailer
8月尾香港會上一套日本大片
應該係緊貼日本
會係邊套
唔係code blue

panorama已經爆咗會上
想快啲睇code blue
仲以為會直接出碟…
銀!!!!!!!!!
但到而家仲未有咩聲氣.....
唔係阿銀
雖然羚邦都係漫節有Backdrop

提示係: 今年有邊個組合嘅戲幾乎香港都上過晒?
尋晚睇左《最低。》

1. 個名其實改得唔好, 《最低。》呢個名形容幾個角色絕對係好正路同簡潔, 但跟返台灣名都唔係唔得

2. 名威呢次唔係播DVD而係DCP

3. 瀨瀨敬久水準仍然未可以令人太放心, 三條線散散地, 而其中有條線真係可以唔要, 專心搞好另外兩條會更好

4. 估計尋晚同黎緊有D包場先會有呢個特別版「紀念品」

5. 名威係可以credit出埋漢字俾你copy都可以出錯名
可以正式公開:

陸續有人爆料
小偷家族/神臂大叔前trailer:

檢察方的罪人

日本8月24日
香港8月30日

安樂發行
https://www.youtube.com/watch?v=pZRs-HmStrQ
正呀
快到~~

呢啲先係架嘛~~
係因為今年日本片香港票房同片種都比前兩年好唔少先願意試下
BTW

香港叫 檢察狂人

屌你美劇咩
講真, 呢啲嘢真係相輔相成, 多上戲多人做話題就大啲機會引到啲人入場, 本身係FANS嘅固然想日本上咗一陣香港已有, 咁外地(即係香港)FANS唔使偷雞睇, 而其他冇睇開日影嘅又會試下睇

見VIU而家都入下日劇都可能幫到少少, 最好多啲宣傳添啦
今年兩套懸疑片祈禱同冬天都好正
btw羊之木咁耐都未出碟
J家點都有人會想睇, cast香港熟嘅都會有機會

至於話題作(例如詐死老婆)呢D就要睇電影公司肯唔肯做
不過香港本身就係數字話事嘅社會

今年香港突然多咁多日本片上, 一來韓片唔夠數
二來係Destiny同小偷票房比起之前真係好好多, 所以有誘因叫電影公司肯買

當然, 仲有D小型發行會有更偏鋒更小眾的選擇,

最後就係宣傳都要睇下有無做岩野, 呢D先係相輔相成
例如綾瀨遙4月套星光奇遇結良緣, 戲係好睇有誠意, 但宣傳就搞到套戲死下死下
nino上套麒麟...
不過今次對今次個cast有信心
竟然韓片唔夠數? 睇trend 韓片上咩都有人睇架喎!!!

destiny 真係感受到有少少去戲院睇戲嘅氣氛, 雖然其他好多片啲時間都係衰同埋入場人數真係... (我偏心覺得兩者有關係嘅, 我有時為咗希望支持下先入場點知有啲真係點就時間都唔啱, 最尾冇睇), 但至少喺個LIST度有套日影樣樣下等人知有上先啦, 講真上得多title 其實真係會撩到啲人留意番多啲日影

宣傳更為重要啦, 而家多咗放TRAILER加啲 eye catching 嘅TAG好似好咗啲
麒麟我係飛機睇
都睇到要跳住睇+訓左

中間要估已經估到仲要故弄玄虛
唔知木村喺香港個叫座力仲有幾多, 同埋黑鉗喺香港紅嘅程度

但兩條佬查案可能吸引過去煮嘢食嘅
[OT] 韓片嘅唔夠數係講大片
神臂大叔根本就係與神2嘅豬骨黎, 另外delta mac今年無做, megaton又唔成氣候, 結果安樂自己吞晒[/OT]

Destiny係外面口碑+宣傳+自己院線先做得到咁樣
其實出面好多戲院對日影無咩信心, 一擺就一天一地, 無人睇, cut場, 結果惡性循環

香港人hit乜睇乜, 你的名字已經係一個好出名嘅例子
韓片sosad...

你講得好啱, 啲人hit乜睇乜, 睇小偷咁紅就知啦 問睇過嘅人有咩感想可能冇咩人答到..

睇啲戲院擺啲場次就知冇咩信心, train到而家一知有得上都上去睇下幾時有得做, 結果有時都係夾唔到唔睇, 我就係話咁擺場次都預咗冇人睇, 點知真係冇人睇又焗住cut, 之後唔敢入戲呢個惡性循環囉唉...

講真有呢啲post開嚟講下都可以係宣傳架, 希望可以熱鬧啲~
小偷票房好得我五個字講完:

有獎有票房
講真, 呢啲嘢真係相輔相成, 多上戲多人做話題就大啲機會引到啲人入場, 本身係FANS嘅固然想日本上咗一陣香港已有, 咁外地(即係香港)FANS唔使偷雞睇, 而其他冇睇開日影嘅又會試下睇

見VIU而家都入下日劇都可能幫到少少, 最好多啲宣傳添啦
J家點都有人會想睇, cast香港熟嘅都會有機會

至於話題作(例如詐死老婆)呢D就要睇電影公司肯唔肯做
不過香港本身就係數字話事嘅社會

今年香港突然多咁多日本片上, 一來韓片唔夠數
二來係Destiny同小偷票房比起之前真係好好多, 所以有誘因叫電影公司肯買

當然, 仲有D小型發行會有更偏鋒更小眾的選擇,

最後就係宣傳都要睇下有無做岩野, 呢D先係相輔相成
例如綾瀨遙4月套星光奇遇結良緣, 戲係好睇有誠意, 但宣傳就搞到套戲死下死下
竟然韓片唔夠數? 睇trend 韓片上咩都有人睇架喎!!!

destiny 真係感受到有少少去戲院睇戲嘅氣氛, 雖然其他好多片啲時間都係衰同埋入場人數真係... (我偏心覺得兩者有關係嘅, 我有時為咗希望支持下先入場點知有啲真係點就時間都唔啱, 最尾冇睇), 但至少喺個LIST度有套日影樣樣下等人知有上先啦, 講真上得多title 其實真係會撩到啲人留意番多啲日影

宣傳更為重要啦, 而家多咗放TRAILER加啲 eye catching 嘅TAG好似好咗啲
[OT] 韓片嘅唔夠數係講大片
神臂大叔根本就係與神2嘅豬骨黎
, 另外delta mac今年無做, megaton又唔成氣候, 結果安樂自己吞晒[/OT]

Destiny係外面口碑+宣傳+自己院線先做得到咁樣
其實出面好多戲院對日影無咩信心, 一擺就一天一地, 無人睇, cut場, 結果惡性循環

香港人hit乜睇乜, 你的名字已經係一個好出名嘅例子

呢樣真 上半年真係冇乜韓國大片(韓國果邊都係) 神臂大叔睇落都係幫與神warm up,安樂唔care佢嘅票房 新映條新line都上咗兩套韓片,瘋人院都算有少少noise,不過都係未成氣候
我諗緊如果burning攞金棕櫚,安樂一樣會谷行佢,到時啲人又跟風睇戲,結果似係個個睇完屌曬老母 小偷家族算係較易入口,口碑又唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞