不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
已放棄買樓

月薪3字頭,放棄買樓+1
去旅行爽下好過,寧願訓街

月薪4字頭,我都放棄左+2

月薪3字頭,我都放棄左+3
我去英國買算,差不多價錢起碼環境好好多
三間物業都係靠自己

補充返: 2014 年上車

我覺得揾幾多錢係一個大因素,同時儲幾多錢更重要

巴打條數點計法?
神級人工?
先自膠,唔係好識
想問問,係咪首置+450萬以下先可以做9成?
如果樓價超過450萬最多做得8成?

上車預算 樓價400萬 (90%按)
首期連雜費 53.7萬
月供30年 $14169
入息要求 $37295

$400-$450 最多按揭金額 都係360萬,
所以介乎90~80%
就嚟grad,預15k人工,月儲八千
積蓄得十零萬,大概要儲幾耐先可以開始供樓
固定儲8000 當你有15萬
目標係55萬九按上400萬盤
要用4年鬆啲
當然加人工後儲多啲可以更快
但前提係你入息到時要有3Xk

正確,供到又要搞埋壓力測試
就嚟grad,預15k人工,月儲八千
積蓄得十零萬,大概要儲幾耐先可以開始供樓
要用4年鬆啲

根本就預唔撚到 5年後400萬可能得返200尺
對未來完全冇信心既fg上
要用4年鬆啲

根本就預唔撚到 5年後400萬可能得返200尺
對未來完全冇信心既fg上

無計,FG首要任務都係增加人工先。

去到儲到首期果陣,睇下果陣可以買到幾多呎
2003年中七畢業
讀唔到大學 所以出嚟做嘢
第一份工係社區中心得5000 當時立志做社工...
之後發覺到自己能力唔夠
所以決定要再去讀書 想去外國生活下 見識下
上網搵如果係歐洲 除咗英國 其他地方都唔貴
所以決心儲錢
由2005年開始
好好彩 有朋友介紹入咗間5*酒店做part time bell boy
一個月盡返 返到停賽
停賽個一星期就返會展同跟車
為期2年 儲到超過30萬 (有俾家用 酒店包食3餐)
去咗外國讀書期間 得閒又幫下學校做part time賺下使費
歐洲四圍去 (通常一個城市去5-7日 其中1-2日做黑工)
做黑工唔係為錢 係為咗接觸多啲唔同嘅當地人
兩年後返到香港就發覺竟然仲淨成廿萬
呢後係香港做多兩年野
12年俾30萬首期 再加多5萬幾其他雜費買咗而家呢年單(俾一成 供30年)

真勵志

好勵志既故事
2008年當年20歲,CE 0分,
毅進後考唔到PC....入行做地產,
6000老底,唔洗俾家用,
10年尾,幾年搵到幾十萬,但係洗9哂,
有幾十萬 原因 係有十幾個月都係得 6000-10000,發展商好耐先出佣,但一次過出

11-12...又係咁 6k-12k
有時做下二手+租,
咁等到出左幾次大佣....
銀行計入息計半年...問哂銀行既朋友,
確定上到會,先落訂(sales 最難上會..)

買天水圍嘉湖 268萬 叫做唔洗點裝修..

首期一成,幾萬蚊稅,連埋律師費+雜費按金,用左32 - 33萬...月供近10000

買完住左半年...供得好辛苦...又冇錢用,租左俾人,每月貼 三千蚊...返返屋企住,一路租俾人到宜家...
有幾十萬 原因 係有十幾個月都係得 6000-10000,發展商好耐先出佣,但一次過出

有時做下二手+租,

首期一成,幾萬蚊稅,連埋律師費+雜費按金,用左32 - 33萬...月供近10000

買完住左半年...供得好辛苦...又冇錢用,租左俾人,每月貼 三千蚊...返返屋企住,一路租俾人到宜家...

可憐AA

有時做下二手+租,

贏家
04年出尼做野,14年自己一個買左4百幾萬樓,非父幹/冇女友老婆夾,做甘耐野期間個個月俾4-5千家用,期實頭6-7年人工低儲唔到咩錢,同埋08前樓價未急升跟本冇甘急買樓諗法,係買樓前幾年人工同自己外快搵多左儲到百幾萬
睇返身邊真係個個都父幹/2公婆夾
04年出尼做野,14年自己一個買左4百幾萬樓,非父幹/冇女友老婆夾,做甘耐野期間個個月俾4-5千家用,期實頭6-7年人工低儲唔到咩錢,同埋08前樓價未急升跟本冇甘急買樓諗法,係買樓前幾年人工同自己外快搵多左儲到百幾萬
睇返身邊真係個個都父幹/2公婆夾

屌睇到忍唔住想屌
又尼又甘 又期實 到底你識唔識字

有時做下二手+租,

贏家

唔上唔落....
LM
其實靠 妻幹 比起靠 父幹 更19
靠妻幹都應該係自己既實力黎既

利申冇父冇妻幹
除左sales 政府工 仲有咩工第2-3年有25-30k
加埋老豆果六百幾萬........
有fd 無靠父乾

25歲未到上車(4m 盤) + 有部價值70萬r州車 + 20萬Rolex + 户口仲有3m 現金

低學歷但極勵志故事
有fd 無靠父乾

25歲未到上車(4m 盤) + 有部價值70萬r州車 + 20萬Rolex + 户口仲有3m 現金

低學歷但極勵志故事

又唔係你
有fd 無靠父乾

低學歷但極勵志故事

又唔係你

奮鬥目標者

利伸: 首期已有 等位入
有fd 無靠父乾

低學歷但極勵志故事

做邊行呀 ?

專業炒家 (牛熊 / 窩輪 )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞