不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
我小學同學真係好勁,以前住劏房,無讀大學,靠自己一手一腳搞裝修公司賺到錢。呢d 真心adore

現代社會個趨勢係藍領人工開始上升
因為全民大學生之後冇人肯做
幾年前加拿大先報過電纜維修工人同assistant prof 差唔多人工

外國大學prof 嘅人工唔似香港咁高+ 外國藍領人工不嬲唔差.....

講緊10幾年前, 澳洲一個醫科畢業生先得5萬幾澳幣一年, 你做電工可以有10幾萬一年...
以一個人過壓測情況下,一條友有三萬幾差不多四萬月入

儲3-5年,預有80萬左右,搵400萬樓下物業就上到車

3年後仲有400萬樓?月

有就實有,係唔知幾大,幾多年樓者

我都係等左好多年,等極都唔跌想買時300萬4百幾尺,到升到400萬先入市

點會唔明
我小學同學真係好勁,以前住劏房,無讀大學,靠自己一手一腳搞裝修公司賺到錢。呢d 真心adore

現代社會個趨勢係藍領人工開始上升
因為全民大學生之後冇人肯做
幾年前加拿大先報過電纜維修工人同assistant prof 差唔多人工

香港藍領同外國差九條街
香港同頹工比就高既
三十萬一成首期儲左三年,果陣月入四萬

三十萬就得

因為月入高,可以問銀行借多D
不過依家既問題係你儲錢既速度要高過樓價提升既速度

人工加嘅速度根本就唔夠樓升得快, 點買

係唔夠快架喇

咁點呀,都係要面對現實,買細d買舊d買遠d囉

坐係度一直呻貴,呻升得快,咪繼續有樓既有樓,無樓既繼續無
兩公婆各月入30k
400萬樓 9成上車
用老婆單名買加擔保人
過多幾年用自己名再買多間
兩公婆各月入30k
400萬樓 9成上車
用老婆單名買加擔保人

做業主必發達呢支歌仔仲唱到好耐
兩公婆各月入30k
400萬樓 9成上車
用老婆單名買加擔保人

恭喜

利申:無樓
兩公婆各月入30k
400萬樓 9成上車
用老婆單名買加擔保人

做業主必發達呢支歌仔仲唱到好耐

如果兩公婆人工有20-30k
可以一個借p loan 比另一個做首期
當然如果忽然失業就gg
呢度d 人好撚勁 個個都34皮一個月

自己買得到樓既
都起碼3,4雞啦
(其實自己一個都難)
咪成日講大學月入中位數啦

第一年出黎做野萬二好正常姐,人人都讀到大學點解要比個零經驗既一開波就offer 4萬+比你? 問心你憑乜

做第二第三年有成績就已經 25k 30k , 如果你無既可以考慮搵獵頭睇下自己值幾多, 係唔係都講月入中位數,真係聽到厭,成日搵呢條統計底線做自己既comfort zone,可以感覺良好一世咩?

非常同意
世界總有人搵多搵少
下下同搵少啲既人比
會開心啲咩
痴撚線 , 依度 d 人 月入真係好撚高

下下都 35K ~ 45K , 2 公婆都 60K 啦

都唔知你地做咩行業 30 歲前後搵咁撚多

正苦工

因為老竇有閒錢借俾我

而家每個月比6000家用(3000當還錢)
本身40k加埋都應該過到9成壓測既
唔算父幹掛

40k 比3k家用

其實有父幹都冇問題
有但死都唔認有就…

有父幹就認撚左佢啦屌你老母
18k 月入比65k家用一年
表示冇幾多錢可以儲
屋企無錢比我..仲要幫佢地供樓 家用又無得減

過30搵過30k 好 common

話fg 之後兩三年可以30k+ 唔係無,不過係少數

sales 行業另計,肯勤力跑數既唔只呢個數
想問下咁多位巴打係咪都有買下股票個d
岩岩fg出黎做野幾個月搵22k一個月 見到呢個post開始諗下點儲 女朋友又搵得唔多
岩岩fg出黎做野幾個月搵22k一個月 見到呢個post開始諗下點儲 女朋友又搵得唔多

買股票輸既多..如果我無買股票應該早一年上左車,儲cash買樓先係正路
以一個人過壓測情況下,一條友有三萬幾差不多四萬月入

儲3-5年,預有80萬左右,搵400萬樓下物業就上到車

3年後仲有400萬樓?月

有就實有,係唔知幾大,幾多年樓者

我都係等左好多年,等極都唔跌想買時300萬4百幾尺,到升到400萬先入市

點會唔明

睇住佢同價位由4xx實呎一路縮縮縮到
而家得返300呎唔夠...

回聲效應姐
一入黎呢個post都係成功人士啦

買股票輸既多..如果我無買股票應該早一年上左車,儲cash買樓先係正路

我買咗ibond同藍籌收息

我買咗ibond同藍籌收息

而家會掉晒d錢入ML收息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞