不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
痴撚線 , 依度 d 人 月入真係好撚高

下下都 35K ~ 45K , 2 公婆都 60K 啦

都唔知你地做咩行業 30 歲前後搵咁撚多

呢到好多人應該唔駛俾家用同無乜家庭負擔本身小康之家
講真要俾家用已經輸左一大半
今年5月買左白表居屋,3.35M,馬鞍山
我一個人儲左三年錢、 50 萬左右,38k 一個月, 老實講一開始係好慳, 因為個陣得26k 一個月,去到後來慳慣左
巴打搵得到唔考慮儲多少少首期買私樓?

馬鞍山400 呎樓上私樓講緊要4m 樓上
其中一個原因係間屋有間裝修,上手住左6年左右仲keep 得好好,我咩都唔駛搞就住得,加上有幾個屋企人住果度所以就買
21歲 一個月儲15k
要儲幾多年先儲到 人工追唔上樓市升
留名
21歲 一個月儲15k

你揾幾多一個月可以月儲15k
21歲 一個月儲15k

fg做mt都輕鬆啦
21歲 一個月儲15k

25k左右 辛苦工
我出番去先
我大哥當年大學畢業入左紀律部隊督察位,同期佢老婆(當時女友)就做政府 EO,都用左成五年,佢地算慳錢,平時買碟睇煮下飯仔個種,個幾年又連澳門都無去過。之後一次過做曬結婚買樓,第二年仲生埋 B 仔買埋車仔

結婚大搞又買樓
緊係要儲5年啦
無父幹,不過係十幾年前買既
五年前, 同女朋友各出廿萬左右買左嘉湖, 200萬, 兩年後分手, 賣270萬.
分錢後跟住自己再買返天水圍垃圾居屋. 230萬. 裝修得靚靚仔仔,都住得好開心.
五年前, 同女朋友各出廿萬左右買左嘉湖, 200萬, 兩年後分手, 賣270萬.
分錢後跟住自己再買返天水圍垃圾居屋. 230萬. 裝修得靚靚仔仔,都住得好開心.

利申:我得兩萬幾人工, 所以人工低都買到樓, 肯接受到天水圍居屋就得
38k 一個月,儲左六十萬,未來一兩年入市

2017 應該差過沙士

有傳言香港最大航空公司可能喺1月18號就會響起2017大公司炒人第一炮

利申:我得兩萬幾人工, 所以人工低都買到樓, 肯接受到天水圍居屋就得

巴打講呢啲,連登仔一向認為最低要求係貝沙灣,乜嘢大西北補地價居屋人住嘅咩
audit jj 做左三年幾野 月入30k 鬆啲,同女友加埋儲左五十五萬左右,想上車,但近市區正正常常既兩房單位都 5-6百萬...
身邊啲同事 都有唔少入職四,五年後上到車,但真係無晒私人時間
我大哥當年大學畢業入左紀律部隊督察位,同期佢老婆(當時女友)就做政府 EO,都用左成五年,佢地算慳錢,平時買碟睇煮下飯仔個種,個幾年又連澳門都無去過。之後一次過做曬結婚買樓,第二年仲生埋 B 仔買埋車仔

結婚大搞又買樓
緊係要儲5年啦

佢哋一畢業都60k
人工又跳得快
5年後應該家庭收入起碼80k

巴打講呢啲,連登仔一向認為最低要求係貝沙灣,乜嘢大西北補地價居屋人住嘅咩

Sorry, 我自己消失
暫時儲左四十個 22歲 希望26歲ok 好漫長
28歲,同老婆一人一半,三百九十幾萬樓按9成
冇特別儲蓄應洗則洗,俾屋企家用5千幾,頭5年做野人工萬頭,而家二萬頭,冇父幹,屋企冇樓,租緊萬幾蚊
利申:煩緊裝修筆錢
我 一年儲70-80萬
我 一年儲70-80萬

25歲
我 一年儲70-80萬

25歲

做邊行
我 一年儲70-80萬

25歲

做邊行

賺女人錢 22歲創業 美容成本低利潤高

25歲

做邊行

賺女人錢 22歲創業 美容成本低利潤高

交家用6000 其他洗費8000 小朋友支出 5000 其他淨係儲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞