不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
儲左幾耐?月入幾多?

我想買樓結婚,但每個月儲得少少遙遙無期
留名學嘢
留名
個個都留名學嘢
究竟有無人成功過?
留名
儲左幾耐?月入幾多?

十年

關二哥係我心目中嘅偶像
好丈夫,好爸爸
三十萬一成首期儲左三年,果陣月入四萬
名人關二哥入左財經台
2個人一齊儲左6年
平時除左食飯搭車唔會點洗錢

可惜我另一半揾得唔多,得我一個儲
三十萬一成首期儲左三年,果陣月入四萬

三十萬就得
歡迎關二哥,咪𨳊理飲食台嗰班傻佬
儲左幾耐?月入幾多?

十年

二哥仲供緊定點
(唔多肯定買樓既定義)
有參考價值 ?

以前 樓價未飛升 , 200 - 300 萬上車盤

40 - 50 萬都夠上車

你儲同樣年期, 夠 40 - 50 萬又點 ?
咪就係唔撚夠囉

邊度有話參考呀?
傾下計,分享下姐
有參考價值 ?

以前 樓價未飛升 , 200 - 300 萬上車盤

40 - 50 萬都夠上車

你儲同樣年期, 夠 40 - 50 萬又點 ?
咪就係唔撚夠囉

邊度有話參考呀?
傾下計,分享下姐

其實真係無參考價值,我宜家揸三個單位,都只係當年低水入,但你叫我如果遲十年出世,我都上唔到車
真的上車了:揸千萬樓 80後全靠放低面子?
12月28日(三) 18:16

80後不靠父幹 手揸2個單位

1/2
「面子放低,銀紙袋入袋!如果你Win咗,請你朋友食飯,請到服為止!」80後唐曉輝(Marco)年方廿八,就已成為年薪百萬的地產經紀,手揸兩個總值逾千萬元的單位,席間豪氣萬丈,屢放金句。豈料他慨嘆過去捱得辛苦,曾做便利店店員、投注站助理。他今日成功並不靠「父幹」,全憑個人打拼!

Marco不時自詡「廢青」,當年讀書不成,中五畢業,考過紀律部隊,獲取錄卻狠心拒絕,全因從事地產代理的朋友出動「銀彈攻勢」,拿出存摺予他一看,明晃晃的寫着出糧4萬大元,Marco即雙眼發光,對地產產生「濃厚興趣」並毅然入行,那時不過18歲。

入行時十八青蔥,Marco已略顯潛質,有些買賣前輩做不成,自己反手到拿來,入行不足一年,更親嚐做業主滋味,以78.8萬元買入大埔翠屏花園。事事順利,Marco漸心高氣傲,在工作上開始「揀Job做」,惟經驗有限,事業未能更進一步,變相高不成低不就,生意不進反退,幸前輩和上司循循善誘,令Marco明白生意不論成功與否,每次皆是學習良機。

Marco說出訪問中的首句金句——「生意不成人情在」,只要不具目的行事,收獲可能更多,若然心機處處,反因期望太高而失望。

幸前輩當時力勸,Marco重回正軌,自此愈發努力。他稱,睇樓乃基本功,幫客戶查冊「起底」亦重要,了解業主資料,如何時買入、經歷幾手、是賺或蝕,以及按揭借貸等狀況。他謂,「管理費唔知、樓齡唔知、樓底唔知、幾時入伙唔知,要你嚟做乜?」,又謂「信心源於知識」,若經紀不熟樓盤,自無信心,又如何向客人推介?

Marco強調待客至誠,生日寄卡祝賀不過「基本動作」,過去曾與客人交心,兩年來風雨不改,幾乎每周陪客打牌聯誼,又曾攜蛋糕為客人兒子慶祝生日,客人最終經他購買數千萬元貨。他嘆道,說來容易,真正做到又有幾人?他更引述阿里集團創辦人馬雲金句,指不少人「晚上想想千條路,早上起床走原路」。

Marco提及以往經歷,一個客人以「奄尖」聞名,當區地產界無人不識,連睇5年樓,卻「齋睇唔買」,眾經紀皆因「冇料到」而放軟手腳。Marco對該客人卻仍笑臉迎人,陪伴他四出睇樓,5年過去,客人睇過的單位,價格由400萬的樓變成800萬,而他最終亦做成該客生意,同時他因而收獲甚豐,因該客如同其「人肉鑰匙」,得以暢通無阻四出睇樓,更可順勢認識其他業主。

Marco事業平步青雲,去年更晉升為高級經理。他投資亦見功架,18歲時購入的翠屏花園於2010年售出,賺逾50%;同年再於大埔及沙田購入各一單位,兩年內脫手,平均賺20%;2013年先後購入東涌兩個單位,合共市值逾千萬元,尚在持貨。

年輕人每每大嘆買樓難,現今香港金錢掛帥,Marco手揸兩層樓,自是「成功」人士,他卻自謙幸運,不過肯放下面子,當一個「地產佬」,加上當年樓價遠比現時低,成功上車實屬僥倖。他又大讚年輕人想法新穎,不似上一代人,督信自己一套,不肯改變,但年輕人亦有缺點,便是不易放下身段。

他打比方,現今年輕人的「鹿角」太漂亮,遭獅子追捕時,容易卡在樹叢。舉例,大學生、一級榮譽等名銜纏身,不易放下身段,更不屑做地產、保險行業。很多人寧要面子,為求在社交媒體放閃,生日時花費千元慶祝,最終變成月光族,把自己的「種子」吃掉。
他勸勉年輕人,順景時應積穀防饑,莫為玩而玩,更不可將自己的「種子」吃掉,應時刻增值自己。他又指,若學歷不高,地產行業是不錯選擇,給予年輕人不少機會,既可結識五湖四海的朋友,又可學到專業知識。

最後,他再次強調,年輕人要放下面子,銀紙才放進口袋,且萬事起頭難,不宜好高騖遠,宜訂立小目標後逐步達成,他又用金句總結——「只要你願意,誰說不可以?」

收皮啦打手
無父幹,今年上左車
Lm
已放棄買樓
已放棄買樓

月薪3字頭,放棄買樓+1
去旅行爽下好過,寧願訓街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞