不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
做左 2 3 年野,一個月儲到16k now,
手上得30個,唔知仲要儲幾耐。
自己一個買私樓應該過唔到壓測
唔敢再買股票,輸撚左十個。

buy 1房私樓都唔買居屋

如果1房私樓都5,6百萬
我寧願買居屋2/3房了
起碼住得舒服d
做左4年野

岩岩買到樓

自己搵25K 另一半搵 50 k

一齊供

平時唔大洗係屋企食多 冇咩買野
一年一次旅行
做左4年野

岩岩買到樓

一齊供

一年一次旅行

另一半搵咁多應該輕鬆

我寧願買居屋2/3房了
起碼住得舒服d

咁又係,400萬抽居屋可以3房
私樓一係大西北一係2房極細
唔好住。

我寧願買居屋2/3房了
起碼住得舒服d

居屋間格lighting &ventilation 差
單位望單位
冇環保露台
廁所窗對住天井/光井
讀緊interior design
聽聞出面搵designer會食你10幾萬

除非佢揸mhkia

除非佢揸mhkia

我都想搵大錢
讀書好窮

除非佢揸mhkia

我都想搵大錢
讀書好窮

錢係一個問題
有冇能力讀係另一個問題
有冇能力考牌係終極問題

除非佢揸mhkia

我都想搵大錢
讀書好窮

錢係一個問題
有冇能力讀係另一個問題
有冇能力考牌係終極問題

有能力嘅
錢先係最大問題
由畢業到今年儲左10年
擺完酒剩返30萬 老婆夾多十幾萬
九成按 分30年還
當交租

兩公婆加埋搵緊幾多

除非佢揸mhkia

我都想搵大錢
讀書好窮

錢係一個問題
有冇能力讀係另一個問題
有冇能力考牌係終極問題

有能力嘅
錢先係最大問題

你意思係你有能力讀arch &考牌
睇黎除左人工要高之外,首先仲要有另一半一齊儲錢
我地呢d人工低既單身狗可以死返出去

除非佢揸mhkia

我都想搵大錢
讀書好窮

錢係一個問題
有冇能力讀係另一個問題
有冇能力考牌係終極問題

有能力嘅
錢先係最大問題

有能力做interior designer
有衝動想grad左讀埋arch 又想讀product design
我係絲 唔太覺得係香港有必要考車

除非佢揸mhkia

我都想搵大錢
讀書好窮

錢係一個問題
有冇能力讀係另一個問題
有冇能力考牌係終極問題

有能力嘅
錢先係最大問題

有能力做interior designer
有衝動想grad左讀埋arch 又想讀product design
我係絲 唔太覺得係香港有必要考車

讀arch...你會考高考什麼成績
做左4年野

岩岩買到樓

一齊供

一年一次旅行

另一半搵咁多應該輕鬆

聽落去似你係n展仔
條女係eo?
結婚前得一萬幾千身家
4年買樓

其實都唔知算唔算父幹
結婚之後老豆叫我返去幫佢手
返到去之後其實唔似其他真太子咁um un腳有錢收咁
日日朝9晚6-7
過時過節假期做到11-12點甚至凌晨先收工都試過
完全唔係離地太子
當然人工待遇會比外面好但0基本支出(食同車費)
人工係因為做靚數,我之前未返去做之前已經排緊隊申請公屋,後尾直接轉綠表買2手居 300萬692呎
每年又分幾十萬花紅咁
最後4年時間一家3口買到第一個自己既單位
而家黎緊第2個bb了

朝9晚6-7就收皮啦屌你老母
未沉
結婚前得一萬幾千身家
4年買樓

其實都唔知算唔算父幹
日日朝9晚6-7
完全唔係離地太子
人工係因為做靚數,我之前未返去做之前已經排緊隊申請公屋,後尾直接轉綠表買2手居 300萬692呎
每年又分幾十萬花紅咁
而家黎緊第2個bb了

條友擺明父幹撚的廢人 好葡萄d人可以天生做廢人

我寧願買居屋2/3房了
起碼住得舒服d

咁又係,400萬抽居屋可以3房
私樓一係大西北一係2房極細
唔好住。

抽到居屋先得架 難過六合彩
結婚前得一萬幾千身家
4年買樓

其實都唔知算唔算父幹
日日朝9晚6-7
完全唔係離地太子
每年又分幾十萬花紅咁
而家黎緊第2個bb了

條友擺明父幹撚的廢人 好葡萄d人可以天生做廢人

講黎講去,一係攻專科,一係靠把口。

咁個d唔係專業人士,但又唔算低學歷既人去左邊呢?

CS、HR、Account(唔係師)、Admin...又或者assistant, OPS.....統稱文員

老實講,做幾多年先25k

利申:三年幾了,冇兩皮
今年30 30k 儲左950k左右
plan緊過大馬, 無父幹, 公屋仔, 唔想成世人住200,300呎狗屋

good bye hong kong

此地不留人 自有留人處
今年30 30k 儲左950k左右
plan緊過大馬, 無父幹, 公屋仔, 唔想成世人住200,300呎狗屋

good bye hong kong

此地不留人 自有留人處

渣緊咩護照先?
夠哂錢比首期但未未買樓 有d肉赤而且唔多想生活係香港
27歲同朋友開公司 月入約35k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞