不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
我大哥當年大學畢業入左紀律部隊督察位,同期佢老婆(當時女友)就做政府 EO,都用左成五年,佢地算慳錢,平時買碟睇煮下飯仔個種,個幾年又連澳門都無去過。之後一次過做曬結婚買樓,第二年仲生埋 B 仔買埋車仔

結婚大搞又買樓
緊係要儲5年啦

佢哋一畢業都60k
人工又跳得快
5年後應該家庭收入起碼80k

我相信你大哥唔係買3-400尺果d上車樓啦
或者佢係但冇借盡9成
如果唔係應該唔洗5年

做邊行

賺女人錢 22歲創業 美容成本低利潤高

交家用6000 其他洗費8000 小朋友支出 5000 其他淨係儲

巴打有鋪? 網鋪?
如果搵到個女人肯要左我既 份糧同我差唔多既 我覺得供樓應該唔難
30K我三十歲前一定有 除非比政府炒既姐
但係

自己一個唔想供樓 反正屋企有樓痴埋一齊就算啦

賺女人錢 22歲創業 美容成本低利潤高

交家用6000 其他洗費8000 小朋友支出 5000 其他淨係儲

巴打有鋪? 網鋪?

樓上鋪 老實講 想賺錢最緊要識計數 想知再講
而家大西北唔夠300呎既單位都要3球以上
仲要供30年,仲細過唔少公屋

早幾年我已排單人公屋,係單人計分改新制之前拉埋家人一齊聯名轉另一條隊排,打算遲d收到樓再3年後買綠表單位

既然格硬上車唔容易,倒不如轉下個彎試一試
儲左幾耐?月入幾多?

我想買樓結婚,但每個月儲得少少遙遙無期

移民吧,外國既樓易買好多
咪成日講大學月入中位數啦

第一年出黎做野萬二好正常姐,人人都讀到大學點解要比個零經驗既一開波就offer 4萬+比你? 問心你憑乜

做第二第三年有成績就已經 25k 30k , 如果你無既可以考慮搵獵頭睇下自己值幾多, 係唔係都講月入中位數,真係聽到厭,成日搵呢條統計底線做自己既comfort zone,可以感覺良好一世咩?

非常同意
世界總有人搵多搵少
下下同搵少啲既人比
會開心啲咩

屌 萬二都叫正常?
me, 外匯
儲左幾耐?月入幾多?

如果係一般人
移民可能仲難過喺香港上車喎
儲左幾耐?月入幾多?

如果係一般人
移民可能仲難過喺香港上車喎

當你移到民,倫敦紐約等各大城市樓價一樣唔會平得去邊

m.cnyes.com/news/id/1996094
https://kknews.cc/zh-hk/house/eqk9gq.html
已放棄買樓

月薪3字頭,放棄買樓+1
去旅行爽下好過,寧願訓街

月薪4字頭,我都放棄左+2
呢度d 人好撚勁 個個都34皮一個月

其實唔難,當年我連開飯錢都無,但意志唔可以消沈,繼續努力工作,捱左5年先上到位。
23k + 女友17k

一年去2次旅行

300萬樓按9成(70%銀行,20%老豆免息 )

父幹唔該出一出去
留名
留名學野
眼見呢個po都真係唔少9成按
眼見呢個po都真係唔少9成按

唔9按 點買呀 儲到5成都升左幾個開
個個都ibanker 月入十萬咩
其實靠 妻幹 比起靠 父幹 更19
2003年中七畢業
讀唔到大學 所以出嚟做嘢
第一份工係社區中心得5000 當時立志做社工...
之後發覺到自己能力唔夠
所以決定要再去讀書 想去外國生活下 見識下
上網搵如果係歐洲 除咗英國 其他地方都唔貴
所以決心儲錢
由2005年開始
好好彩 有朋友介紹入咗間5*酒店做part time bell boy
一個月盡返 返到停賽
停賽個一星期就返會展同跟車
為期2年 儲到超過30萬 (有俾家用 酒店包食3餐)
去咗外國讀書期間 得閒又幫下學校做part time賺下使費
歐洲四圍去 (通常一個城市去5-7日 其中1-2日做黑工)
做黑工唔係為錢 係為咗接觸多啲唔同嘅當地人
兩年後返到香港就發覺竟然仲淨成廿萬
呢後係香港做多兩年野
12年俾30萬首期 再加多5萬幾其他雜費買咗而家呢年單(俾一成 供30年)
2003年中七畢業
讀唔到大學 所以出嚟做嘢
第一份工係社區中心得5000 當時立志做社工...
之後發覺到自己能力唔夠
所以決定要再去讀書 想去外國生活下 見識下
上網搵如果係歐洲 除咗英國 其他地方都唔貴
所以決心儲錢
由2005年開始
好好彩 有朋友介紹入咗間5*酒店做part time bell boy
一個月盡返 返到停賽
停賽個一星期就返會展同跟車
為期2年 儲到超過30萬 (有俾家用 酒店包食3餐)
去咗外國讀書期間 得閒又幫下學校做part time賺下使費
歐洲四圍去 (通常一個城市去5-7日 其中1-2日做黑工)
做黑工唔係為錢 係為咗接觸多啲唔同嘅當地人
兩年後返到香港就發覺竟然仲淨成廿萬
呢後係香港做多兩年野
12年俾30萬首期 再加多5萬幾其他雜費買咗而家呢年單(俾一成 供30年)

真勵志
三間物業都係靠自己
三間物業都係靠自己

補充返: 2014 年上車

我覺得揾幾多錢係一個大因素,同時儲幾多錢更重要
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞