不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
D人自己搵唔到3-4皮就話人吹水
冇3-4皮野個月都唔洗入呢個post討論啦下麻

沒三四皮, 又沒父母幹
咪即係玩緊超級HARD MODE來上車?
八年,兩年半前full paid 買左第一層。再之後一年 買多兩層。
月入30k望住樓價係咁升
都唔知點追法

月入40k 表示認同
一年儲廿零萬都無用
追唔切樓價

咁都儲唔到首期?

巴打target 緊既應該係借唔到9成既樓

應該係,佢呢d人的上車 同 一般窮人上車 係兩回事

其實都係望四百幾、五百萬
當兩成首期,仲要預錢結婚
Target 儲一百萬

咁都未儲到?一個人定兩個人儲?

一個人
要養家嘛
三成養家,之後仲要間唔中去下旅行

妻幹/外父母幹吧

double income 條路比single income 真係好行好多。
老實講我真係幾佩服一個人頂起成頭家既人。
我見上一輩, 或者台灣朋友比較多有咁既狀況。好似巴打咁一個人養家真係唔易。我和老婆都都窮拎出身, 而家出黎做野十年左右,慶幸各自收入都有能力養家,家庭洗費一起分擔,個人消費各付各的。要再買樓應該唔難

真心羨慕有妻幹的人
租樓好啲

來簡約地租多30年
租樓好啲

第一次儲左三年, 係股票度輸左一半(約15萬)
第二次儲左三年, 俾女友呃左一半(約25萬)
之後儲多兩年, 前年50萬左右首期上車

話同條女一齊儲果D, 千祈唔好開聯名, 話閪之佢話分手

聯名儲緊

聯名儲緊

聯名儲緊的人係咪1:1 咁儲?
留名學嘢
留名學嘢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞