不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
做咗十年嘢先結婚,結婚嗰陣先租屋住,三年後細路出咗世先買屋…

好處係儲多啲錢俾首期,可以買好啲買大啲;但後悔冇早啲買,因為之前更平,憑升值,樓換樓,依家應該更好…
搵萬幾果d點算
新聞果D自己儲左1千老母比其他算唔算

算母幹
23k + 女友17k

一年去2次旅行

300萬樓按9成(70%銀行,20%老豆免息 )

不靠父幹
搵萬幾果d點算

香港地兩個加埋無50000萬
根本無資格講買樓

再者 好人好姐搵得萬幾
係時候要接受自己係廢柴
23k + 女友17k

一年去2次旅行

不靠父幹

等睇

300萬樓按10成(100%老豆 免還)

利伸 非父幹
搵萬幾果d點算

香港地兩個加埋無5萬
根本無資格講買樓

再者 好人好姐搵得萬幾
係時候要接受自己係廢柴

自腦
住緊公屋,有時都想儲錢買樓,
但係諗落自己搵得唔多儲極都追唔到就放棄
搵萬幾果d點算

香港地兩個加埋無5萬
根本無資格講買樓

再者 好人好姐搵得萬幾
係時候要接受自己係廢柴

自膠

屌 打J打到手殘
同老婆兩人年收90萬,儲左5年。。。
咪成日講大學月入中位數啦

第一年出黎做野萬二好正常姐,人人都讀到大學點解要比個零經驗既一開波就offer 4萬+比你? 問心你憑乜

做第二第三年有成績就已經 25k 30k , 如果你無既可以考慮搵獵頭睇下自己值幾多, 係唔係都講月入中位數,真係聽到厭,成日搵呢條統計底線做自己既comfort zone,可以感覺良好一世咩?

岩, 就算唔好講要為買樓,正常應該一兩年後要bargain 到萬中萬尾。確實2,3 年後我好多fd 都係25k 30k
23k + 女友17k

一年去2次旅行

不靠父幹

因為老竇有閒錢借俾我

而家每個月比6000家用(3000當還錢)
本身40k加埋都應該過到9成壓測既
唔算父幹掛

40k 比3k家用

不靠父幹

因為老竇有閒錢借俾我

而家每個月比6000家用(3000當還錢)
本身40k加埋都應該過到9成壓測既
唔算父幹掛

40k 比3k家用

其實有父幹都冇問題
有但死都唔認有就…
老豆俾佢個心好過D
真係當左自己是唔係父幹

40k 比3k家用

其實有父幹都冇問題
有但死都唔認有就…

咁我承認我有父幹,唔好意思 出返去先

屌你
點醒你咋
岀去同人咁講
同事都笑你on9
自欺欺人
17歲開始儲錢,24歲用30萬買第一個單位(私樓),到之後28歲再買第二個單位(居屋自由市場),而家32歲,下個月結婚

利申:月入2皮幾,唔煙唔酒唔浦,不靠父幹母幹
三十萬一成首期儲左三年,果陣月入四萬

三十萬就得

2011年買,五百呎三百萬有找
對唔住
我冇乜用
冇志氣
不過都算係靠自己買左層公屋
一個月儲8000
4000自己閒日用
就係咁供下供下
就供完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞