不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
本人都支持買樓有自己嘅地方
但事實上真係太辛苦去供一層樓
之前話香港樓價貴絕全球 要唔食唔飲19年先買到
係咪我地已經習慣個苦況?

報紙真係塗毒得好緊要

就算拉長黎供 都一樣係貴絕全球
唔係咩?

但你係唔係都要住
你買自住樓幾年後一定供平過租

根本係一開始已平過租
租金點會貴過息
三間物業都係靠自己

補充返: 2014 年上車

我覺得揾幾多錢係一個大因素,同時儲幾多錢更重要

廢話

唔係習慣左
只係上網屌完都要接受現實
無錢無技術移民既
你根本都無得揀

直頭係

都要落地面對現實

現實係有自己地方住緊,唔夠數買自己名樓啫
除左sales 政府工 仲有咩工第2-3年有25-30k

MT ibank Big4 護士 教師 工程 測量 社工
大把啦

醫療工好多起薪25k 以上

你講專業人士緊係啦 現實係好大部份港人都唔係專業人士
除左sales 政府工 仲有咩工第2-3年有25-30k

MT ibank Big4 護士 教師 工程 測量 社工
大把啦

醫療工好多起薪25k 以上

你講專業人士緊係啦 現實係好大部份港人都唔係專業人士

屌 有無單人上車例子
屌 有無單人上車例子

冇女既可悲
19歲果陣母幹幫手比5成首期買左層全新私樓
呢家25歲 月入45k
不過想買第二層上唔到會
銀行果d第二層計一半入息 再計4成壓測
再加返供樓錢
即係搵100000 第二層樓當你收入減半 50000蚊
再當你4成 即係20000蚊 再減供樓10000
即係上會得返10000蚊 買層貴少少都收皮

>即係搵100000 第二層樓當你收入減半 50000蚊
>再當你4成 即係20000蚊 再減供樓10000
又減半 又再4成, 你係咪計錯數?
單身男,30歲,現金有兩球半,加股票27萬
自由工作者,
因冇穩定收入,被銀行評為高危人仕。
儲多幾年錢一炮過算
三間物業都係靠自己

巴打條數點計法?
神級人工?

人工兩公婆加埋大約10 萬左右
其實買樓係遊戲數字,當一儲到咁上下現金,就會計下數睇下買唔買到樓

三間物業都係靠自己
04年出尼做野,14年自己一個買左4百幾萬樓,非父幹/冇女友老婆夾,做甘耐野期間個個月俾4-5千家用,期實頭6-7年人工低儲唔到咩錢,同埋08前樓價未急升跟本冇甘急買樓諗法,係買樓前幾年人工同自己外快搵多左儲到百幾萬
睇返身邊真係個個都父幹/2公婆夾

我冇妻幹之餘, 仲要養佢再加養兩件細
好彩有層收租幫補下
三間物業都係靠自己

巴打條數點計法?
神級人工?

人工兩公婆加埋大約10 萬左右
其實買樓係遊戲數字,當一儲到咁上下現金,就會計下數睇下買唔買到樓

三間物業都係靠自己

可能佢自己 一萬人工, 老婆九萬

我唔信搵九萬嘅女人會同搵一萬嘅男人結婚
04年出尼做野,14年自己一個買左4百幾萬樓,非父幹/冇女友老婆夾,做甘耐野期間個個月俾4-5千家用,期實頭6-7年人工低儲唔到咩錢,同埋08前樓價未急升跟本冇甘急買樓諗法,係買樓前幾年人工同自己外快搵多左儲到百幾萬
睇返身邊真係個個都父幹/2公婆夾

我冇妻幹之餘, 仲要養佢再加養兩件細
好彩有層收租幫補下

如果我單身冇老婆冇仔女, 我起碼再多1間(around 5m+)
又如果我老婆有我一樣的收入, 起碼佢自己有2間

其實妻幹比父幹更無敵
因為妻幹係可以係長達40年的現金流

唔係習慣左
無錢無技術移民既
你根本都無得揀

個個都吹到咁高人工,一講到移民就冇錢

唔係習慣左
無錢無技術移民既
你根本都無得揀

有bc
但英國市中心生活費太貴

當年屋企人申請咗新加坡身份證,但條件要居留一段時間,所以放棄了
後悔到宜家

有外國護照+香港有幾間物業,其實唔會死,雖進不能攻,但退可以守

唔係習慣左
無錢無技術移民既
你根本都無得揀

有bc
但英國市中心生活費太貴

當年屋企人申請咗新加坡身份證,但條件要居留一段時間,所以放棄了
後悔到宜家

有外國護照+香港有幾間物業,其實唔會死,雖進不能攻,但退可以守

痴線好難放棄香港所有野拍拍羅柚走

唔係習慣左
無錢無技術移民既
你根本都無得揀

有bc
但英國市中心生活費太貴

後悔到宜家

有舊同事移民咗台灣,兩個仔幾歲,有舊錢+香港物業收租
兩公婆已退休
佢有妻幹,可隨時放棄香港所有嘢
香港重新嚟過,可以兩個人一齊衝

冇妻幹嘅,我一唔掂,全家乞食
如有妻幹,我可能移咗民

唔係習慣左
無錢無技術移民既
你根本都無得揀

有bc
但英國市中心生活費太貴

後悔到宜家

有舊同事移民咗台灣,兩個仔幾歲,有舊錢+香港物業收租
兩公婆已退休
佢有妻幹,可隨時放棄香港所有嘢
香港重新嚟過,可以兩個人一齊衝

冇妻幹嘅,我一唔掂,全家乞食
如有妻幹,我可能移咗民

背後有backup, 做乜都得
可惜我地唔係
無特登儲錢買樓,應洗得洗,7,8年儲左70萬8成首期買左大西北,但裝修始終搞唔掂,問屋企人借左10皮 ,因為要全爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞