不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
應該預幾多錢買樓好?
心水係四百幾萬到五百萬樓,完全唔介意住得遠
預儲一百萬當首期+裝飾+雜費夠唔夠?
講真 而家係香港買樓真係好難
以前買樓易好多好多。
09年158萬買層私人樓500建
可以做到9成半按揭
人工可以超過50%....
8萬首期 加埋佣金、律師 11萬搞得掂.....
做左 2 3 年野,一個月儲到16k now,
手上得30個,唔知仲要儲幾耐。
自己一個買私樓應該過唔到壓測
唔敢再買股票,輸撚左十個。

buy 1房私樓都唔買居屋

如果1房私樓都5,6百萬
我寧願買居屋2/3房了
起碼住得舒服d

買一房,根本死得.....
唔好話溝女,養小朋友
養貓隻貓都 gut 你
今年30 30k 儲左950k左右
plan緊過大馬, 無父幹, 公屋仔, 唔想成世人住200,300呎狗屋

good bye hong kong

此地不留人 自有留人處

渣緊咩護照先?

Company transfer + mm2h
plan緊過大馬, 無父幹, 公屋仔, 唔想成世人住200,300呎狗屋

此地不留人 自有留人處

渣緊咩護照先?

馬拉排華

此地不留人 自有留人處

渣緊咩護照先?

馬拉排華

有冇去過大馬?
儲左3年

都未買到

此地不留人 自有留人處

渣緊咩護照先?

馬拉排華

有冇去過大馬?

yup but many yrs ago...
荃灣都2萬蚊呎了
當年儲錢果陣月入13k,月儲8k
層樓同老婆一人一半,3百幾萬借九成
根本死人香港政府就係要逼死呢一代人
加快赤化..
所以引哂 d 購買力 (其實係不自量力借 5~600 佰萬)買一房
過幾年不利因素出現哂....
就會大下跌
call loan
個個走鬼扔貨....

妻幹撚
唔靠父幹又點樣讀書讀到咁好
又點樣有個好既生活環境比你讀書

根本好多人都係靠父幹,父幹唔等於只係錢,家庭生活環境都係

利申:全家,連大部分親戚冇一個讀到大學
未U grad 月入20k
如果想買400萬既樓 9成按要有幾多 同埋壓力測試係咪可以連埋條女一齊計

利申:女都未搵到 仲要未必肯一齊捱
未U grad 月入20k
如果想買400萬既樓 9成按要有幾多 同埋壓力測試係咪可以連埋條女一齊計

利申:女都未搵到 仲要未必肯一齊捱

如果你target是女神,女神點會同你捱,反而是D 樣子平凡你地不當係女果D 應該比較抵得諗。
唔靠父幹又點樣讀書讀到咁好
又點樣有個好既生活環境比你讀書

根本好多人都係靠父幹,父幹唔等於只係錢,家庭生活環境都係

利申:全家,連大部分親戚冇一個讀到大學

細佬我2口子搵約10萬一個月

舊時搵幾多洗幾多

3年前先開始儲錢

呢家有70萬左右

見住一個2個買樓發到豬頭真係好後悔當日自己買車無買樓
想問下咁多位巴打係咪都有買下股票個d
岩岩fg出黎做野幾個月搵22k一個月 見到呢個post開始諗下點儲 女朋友又搵得唔多

買股票輸既多..如果我無買股票應該早一年上左車,儲cash買樓先係正路

其實買樓定買股好睇時間

早幾年咪一街人都買股買到發晒

上網又係勁多班教人買股,好似呢家D班教人買樓咁

最後又咪........................

所以無話一條路長勝
結婚前得一萬幾千身家
4年買樓

其實都唔知算唔算父幹
結婚之後老豆叫我返去幫佢手
返到去之後其實唔似其他真太子咁um un腳有錢收咁
日日朝9晚6-7
過時過節假期做到11-12點甚至凌晨先收工都試過
完全唔係離地太子
當然人工待遇會比外面好但0基本支出(食同車費)
人工係因為做靚數,我之前未返去做之前已經排緊隊申請公屋,後尾直接轉綠表買2手居 300萬692呎
每年又分幾十萬花紅咁
最後4年時間一家3口買到第一個自己既單位
而家黎緊第2個bb了

朝9晚6-7就收皮啦屌你老母

條友擺明父幹撚的廢人 好葡萄d人可以天生做廢人

我落手落腳自己做都叫父幹
如果樓價低,玩到九成,根本就係置業不是夢
三百萬,都係預四十萬就夠玩

而家上車都六百萬,俾2成首期都己經百二萬…

妻幹撚

一人一半點妻幹法?
定係而家expect 男方出晒?
結婚前得一萬幾千身家
4年買樓

其實都唔知算唔算父幹
日日朝9晚6-7
完全唔係離地太子
人工係因為做靚數,我之前未返去做之前已經排緊隊申請公屋,後尾直接轉綠表買2手居 300萬692呎
每年又分幾十萬花紅咁
而家黎緊第2個bb了

唔是葡萄,
不過你成個廢字寫到上心口
而家買樓首期要比幾多成?
結婚前得一萬幾千身家
4年買樓

其實都唔知算唔算父幹
日日朝9晚6-7
完全唔係離地太子
每年又分幾十萬花紅咁
而家黎緊第2個bb了

唔是葡萄,
不過你成個廢字寫到上心口

好撚廢
父幹到咁撚誇張都叫無父幹
食撚屎啦,你無老豆就乜都無呀,一切都係你老豆俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞