不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
就嚟grad,預15k人工,月儲八千
積蓄得十零萬,大概要儲幾耐先可以開始供樓
三十萬一成首期儲左三年,果陣月入四萬

三十萬就得

因為月入高,可以問銀行借多D
不過依家既問題係你儲錢既速度要高過樓價提升既速度

人工加嘅速度根本就唔夠樓升得快, 點買
我儲咗5年 儲夠5X萬首期但單人過唔到壓測
所以早幾日搵埋女朋友聯名買咗個補咗地價嘅居屋單位

其實搵得唔多 我地都係一人二萬鬆啲
但物慾唔大 平時唔會點買嘢
唔洗特別死慳死抵去儲
食嘢又唔會特別食好貴
反而一年都可以去到兩至四次旅行

未打完出咗post

我買樓原因係本身同屋企人都係租緊樓住
交租都唔平咁不如買得到就買

而家都係繼續同屋企人住
間屋就結婚嗰陣先收返嚟自住

一人2萬夠儲首期+去年年幾次旅行
巴打有冇咩慳家大計
香港地除左做金融,IT,工程之外
有幾多人真係第2年就即刻飛到上25-30k?
仲要唔好計你係你果行係少數例子,要多數例子先得

三十萬就得

其實計埋按揭 升得快過月供金額就夠
固定儲8000 當你有15萬
目標係55萬九按上400萬盤
要用4年鬆啲
當然加人工後儲多啲可以更快
但前提係你入息到時要有3Xk
真的上車了:揸千萬樓 80後全靠放低面子?
12月28日(三) 18:16

80後不靠父幹 手揸2個單位

1/2
「面子放低,銀紙袋入袋!如果你Win咗,請你朋友食飯,請到服為止!」80後唐曉輝(Marco)年方廿八,就已成為年薪百萬的地產經紀,手揸兩個總值逾千萬元的單位,席間豪氣萬丈,屢放金句。豈料他慨嘆過去捱得辛苦,曾做便利店店員、投注站助理。他今日成功並不靠「父幹」,全憑個人打拼!

Marco不時自詡「廢青」,當年讀書不成,中五畢業,考過紀律部隊,獲取錄卻狠心拒絕,全因從事地產代理的朋友出動「銀彈攻勢」,拿出存摺予他一看,明晃晃的寫着出糧4萬大元,Marco即雙眼發光,對地產產生「濃厚興趣」並毅然入行,那時不過18歲。

入行時十八青蔥,Marco已略顯潛質,有些買賣前輩做不成,自己反手到拿來,入行不足一年,更親嚐做業主滋味,以78.8萬元買入大埔翠屏花園。事事順利,Marco漸心高氣傲,在工作上開始「揀Job做」,惟經驗有限,事業未能更進一步,變相高不成低不就,生意不進反退,幸前輩和上司循循善誘,令Marco明白生意不論成功與否,每次皆是學習良機。

Marco說出訪問中的首句金句——「生意不成人情在」,只要不具目的行事,收獲可能更多,若然心機處處,反因期望太高而失望。

幸前輩當時力勸,Marco重回正軌,自此愈發努力。他稱,睇樓乃基本功,幫客戶查冊「起底」亦重要,了解業主資料,如何時買入、經歷幾手、是賺或蝕,以及按揭借貸等狀況。他謂,「管理費唔知、樓齡唔知、樓底唔知、幾時入伙唔知,要你嚟做乜?」,又謂「信心源於知識」,若經紀不熟樓盤,自無信心,又如何向客人推介?

Marco強調待客至誠,生日寄卡祝賀不過「基本動作」,過去曾與客人交心,兩年來風雨不改,幾乎每周陪客打牌聯誼,又曾攜蛋糕為客人兒子慶祝生日,客人最終經他購買數千萬元貨。他嘆道,說來容易,真正做到又有幾人?他更引述阿里集團創辦人馬雲金句,指不少人「晚上想想千條路,早上起床走原路」。

Marco提及以往經歷,一個客人以「奄尖」聞名,當區地產界無人不識,連睇5年樓,卻「齋睇唔買」,眾經紀皆因「冇料到」而放軟手腳。Marco對該客人卻仍笑臉迎人,陪伴他四出睇樓,5年過去,客人睇過的單位,價格由400萬的樓變成800萬,而他最終亦做成該客生意,同時他因而收獲甚豐,因該客如同其「人肉鑰匙」,得以暢通無阻四出睇樓,更可順勢認識其他業主。

Marco事業平步青雲,去年更晉升為高級經理。他投資亦見功架,18歲時購入的翠屏花園於2010年售出,賺逾50%;同年再於大埔及沙田購入各一單位,兩年內脫手,平均賺20%;2013年先後購入東涌兩個單位,合共市值逾千萬元,尚在持貨。

年輕人每每大嘆買樓難,現今香港金錢掛帥,Marco手揸兩層樓,自是「成功」人士,他卻自謙幸運,不過肯放下面子,當一個「地產佬」,加上當年樓價遠比現時低,成功上車實屬僥倖。他又大讚年輕人想法新穎,不似上一代人,督信自己一套,不肯改變,但年輕人亦有缺點,便是不易放下身段。

他打比方,現今年輕人的「鹿角」太漂亮,遭獅子追捕時,容易卡在樹叢。舉例,大學生、一級榮譽等名銜纏身,不易放下身段,更不屑做地產、保險行業。很多人寧要面子,為求在社交媒體放閃,生日時花費千元慶祝,最終變成月光族,把自己的「種子」吃掉。
他勸勉年輕人,順景時應積穀防饑,莫為玩而玩,更不可將自己的「種子」吃掉,應時刻增值自己。他又指,若學歷不高,地產行業是不錯選擇,給予年輕人不少機會,既可結識五湖四海的朋友,又可學到專業知識。

最後,他再次強調,年輕人要放下面子,銀紙才放進口袋,且萬事起頭難,不宜好高騖遠,宜訂立小目標後逐步達成,他又用金句總結——「只要你願意,誰說不可以?」

收皮啦打手

唔好吓吓話人打手, 段嘢入面有啲合理嘅嘢咪聽吓, 我絕對認同有啲人唔肯放低身段, 你睇吓每年幾多ive仔, 副學士以為自己好撚勁出嚟情願做1萬幾千文員仔都唔肯做藍領先.... 條地產仔都認自己係好運先買到樓....

下世投胎

唔好呀
抽居屋之類有冇得諗?

事實係買樓係少數人既事
大部分人一世都買唔起
要用4年鬆啲

可以同女友一齊做目標
要用4年鬆啲

儲多啲首期先買會唔會好啲?
冇乜信心人工可以過30k

事實係買樓係少數人既事
大部分人一世都買唔起

IT都冇幾多個可以第2年就25-30k啦
我儲咗5年 儲夠5X萬首期但單人過唔到壓測
所以早幾日搵埋女朋友聯名買咗個補咗地價嘅居屋單位

其實搵得唔多 我地都係一人二萬鬆啲
但物慾唔大 平時唔會點買嘢
唔洗特別死慳死抵去儲
食嘢又唔會特別食好貴
反而一年都可以去到兩至四次旅行

未打完出咗post

而家都係繼續同屋企人住

巴打有冇咩慳家大計

唔煙唔酒唔浦無乜購物慾
我做嗰行又唔洗特別買衫置裝出去應酬
平時鍾意行山打機做運動睇下戲
好少出街食

唯一大消費就係去旅行
但而家啲機票同住宿咁平
去次短旅行其實四五千蚊都夠有突
真的上車了:揸千萬樓 80後全靠放低面子?
12月28日(三) 18:16

80後不靠父幹 手揸2個單位

1/2
「面子放低,銀紙袋入袋!如果你Win咗,請你朋友食飯,請到服為止!」80後唐曉輝(Marco)年方廿八,就已成為年薪百萬的地產經紀,手揸兩個總值逾千萬元的單位,席間豪氣萬丈,屢放金句。豈料他慨嘆過去捱得辛苦,曾做便利店店員、投注站助理。他今日成功並不靠「父幹」,全憑個人打拼!

Marco不時自詡「廢青」,當年讀書不成,中五畢業,考過紀律部隊,獲取錄卻狠心拒絕,全因從事地產代理的朋友出動「銀彈攻勢」,拿出存摺予他一看,明晃晃的寫着出糧4萬大元,Marco即雙眼發光,對地產產生「濃厚興趣」並毅然入行,那時不過18歲。

入行時十八青蔥,Marco已略顯潛質,有些買賣前輩做不成,自己反手到拿來,入行不足一年,更親嚐做業主滋味,以78.8萬元買入大埔翠屏花園。事事順利,Marco漸心高氣傲,在工作上開始「揀Job做」,惟經驗有限,事業未能更進一步,變相高不成低不就,生意不進反退,幸前輩和上司循循善誘,令Marco明白生意不論成功與否,每次皆是學習良機。

Marco說出訪問中的首句金句——「生意不成人情在」,只要不具目的行事,收獲可能更多,若然心機處處,反因期望太高而失望。

幸前輩當時力勸,Marco重回正軌,自此愈發努力。他稱,睇樓乃基本功,幫客戶查冊「起底」亦重要,了解業主資料,如何時買入、經歷幾手、是賺或蝕,以及按揭借貸等狀況。他謂,「管理費唔知、樓齡唔知、樓底唔知、幾時入伙唔知,要你嚟做乜?」,又謂「信心源於知識」,若經紀不熟樓盤,自無信心,又如何向客人推介?

Marco強調待客至誠,生日寄卡祝賀不過「基本動作」,過去曾與客人交心,兩年來風雨不改,幾乎每周陪客打牌聯誼,又曾攜蛋糕為客人兒子慶祝生日,客人最終經他購買數千萬元貨。他嘆道,說來容易,真正做到又有幾人?他更引述阿里集團創辦人馬雲金句,指不少人「晚上想想千條路,早上起床走原路」。

Marco提及以往經歷,一個客人以「奄尖」聞名,當區地產界無人不識,連睇5年樓,卻「齋睇唔買」,眾經紀皆因「冇料到」而放軟手腳。Marco對該客人卻仍笑臉迎人,陪伴他四出睇樓,5年過去,客人睇過的單位,價格由400萬的樓變成800萬,而他最終亦做成該客生意,同時他因而收獲甚豐,因該客如同其「人肉鑰匙」,得以暢通無阻四出睇樓,更可順勢認識其他業主。

Marco事業平步青雲,去年更晉升為高級經理。他投資亦見功架,18歲時購入的翠屏花園於2010年售出,賺逾50%;同年再於大埔及沙田購入各一單位,兩年內脫手,平均賺20%;2013年先後購入東涌兩個單位,合共市值逾千萬元,尚在持貨。

年輕人每每大嘆買樓難,現今香港金錢掛帥,Marco手揸兩層樓,自是「成功」人士,他卻自謙幸運,不過肯放下面子,當一個「地產佬」,加上當年樓價遠比現時低,成功上車實屬僥倖。他又大讚年輕人想法新穎,不似上一代人,督信自己一套,不肯改變,但年輕人亦有缺點,便是不易放下身段。

他打比方,現今年輕人的「鹿角」太漂亮,遭獅子追捕時,容易卡在樹叢。舉例,大學生、一級榮譽等名銜纏身,不易放下身段,更不屑做地產、保險行業。很多人寧要面子,為求在社交媒體放閃,生日時花費千元慶祝,最終變成月光族,把自己的「種子」吃掉。
他勸勉年輕人,順景時應積穀防饑,莫為玩而玩,更不可將自己的「種子」吃掉,應時刻增值自己。他又指,若學歷不高,地產行業是不錯選擇,給予年輕人不少機會,既可結識五湖四海的朋友,又可學到專業知識。

最後,他再次強調,年輕人要放下面子,銀紙才放進口袋,且萬事起頭難,不宜好高騖遠,宜訂立小目標後逐步達成,他又用金句總結——「只要你願意,誰說不可以?」

收皮啦打手

唔好吓吓話人打手, 段嘢入面有啲合理嘅嘢咪聽吓, 我絕對認同有啲人唔肯放低身段, 你睇吓每年幾多ive仔, 副學士以為自己好撚勁出嚟情願做1萬幾千文員仔都唔肯做藍領先.... 條地產仔都認自己係好運先買到樓....

行行出狀元,係有d 人接受唔到一部分人既才能唔係讀書(藍領)但係都搵得多過佢地。

利申:大學grad

三十萬就得

其實計埋按揭 升得快過月供金額就夠

佢隔個月就加10萬你儲1成首期都要俾多一萬...

事實係買樓係少數人既事
大部分人一世都買唔起

IT都冇幾多個可以第2年就25-30k啦

其實唔係專業工係難,所以個個狗衝政府,就算入唔到EO AO,大學生正路三四年到近25k-30k。

未打完出咗post

而家都係繼續同屋企人住

巴打有冇咩慳家大計

唔煙唔酒唔浦無乜購物慾
好少出街食

唯一大消費就係去旅行
但而家啲機票同住宿咁平

thx 巴打

另外想問各位大大係咪professional 行業,預計頂薪去到邊
3/4萬如果已經頂薪入完市一路供9成仲要養仔其實都幾辛苦
我小學同學真係好勁,以前住劏房,無讀大學,靠自己一手一腳搞裝修公司賺到錢。呢d 真心adore

未打完出咗post

而家都係繼續同屋企人住

巴打有冇咩慳家大計

唔煙唔酒唔浦無乜購物慾
好少出街食

唯一大消費就係去旅行
但而家啲機票同住宿咁平

thx 巴打

另外想問各位大大係咪professional 行業,預計頂薪去到邊
3/4萬如果已經頂薪入完市一路供9成仲要養仔其實都幾辛苦

你肯跳黎跳去唔會有頂薪呢回事
我小學同學真係好勁,以前住劏房,無讀大學,靠自己一手一腳搞裝修公司賺到錢。呢d 真心adore

現代社會個趨勢係藍領人工開始上升
因為全民大學生之後冇人肯做
幾年前加拿大先報過電纜維修工人同assistant prof 差唔多人工
等屈機入來教訓你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞