不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
先自膠,唔係好識
想問問,係咪首置+450萬以下先可以做9成?
如果樓價超過450萬最多做得8成?
想問下咁多位巴打係咪都有買下股票個d
岩岩fg出黎做野幾個月搵22k一個月 見到呢個post開始諗下點儲 女朋友又搵得唔多

我有買 但未u grad,d本係之前瘋狂番pt加scholarship 儲番嚟 因為同男朋友儲緊錢想快d上車
諗下自己一個月以後又搵唔多 讀d頹科 屋企又唔會幫 所以要靠自己
先自膠,唔係好識

其實係400萬樓下,上限借360萬,睇呢度 http://www.centamortgage.com/icms/template-tc.aspx?series=667&article=42770
先自膠,唔係好識

其實係400萬樓下,上限借360萬,睇呢度 http://www.centamortgage.com/icms/template-tc.aspx?series=667&article=42770

喺高登講借九成啲人會話你on9
先自膠,唔係好識

點解?揾唔到四百萬下嘅樓?
儲到二百萬, 但近期收入大減, 俾得起首期都供唔起
No dad
但 03/04 果陣冇乜錢都要入
宜家就真係難
想問下咁多位巴打係咪都有買下股票個d
岩岩fg出黎做野幾個月搵22k一個月 見到呢個post開始諗下點儲 女朋友又搵得唔多

買股票輸既多..如果我無買股票應該早一年上左車,儲cash買樓先係正路

我買咗ibond同藍籌收息

而家會掉晒d錢入ML收息

me2
而家掉埋屋企人啲錢入ML
儲到二百萬, 但近期收入大減, 俾得起首期都供唔起

做邊行

外貿, D外幣跌到仆晒街, 白做
先自膠,唔係好識

講買樓係呢啲論壇一向俾人屌,冇所謂,商業活動

一定有失利者,有成功者,私樓唔係大眾商品呢個

事實係呢度好多人唔承認,世界上冇政府會保證每

一個人嘅收入可以輕易買私樓,政府保證嘅係透過

公屋(廉租屋),居屋(補貼津貼房屋)去令較次能力嘅人有居所,至於點解排唔到公屋抽唔到居屋,透過民選議員去追究/檢查港共政府政策係咪有問題,唔係喺論壇日日話貴,你選咗嘅議員唔係攪呢啲你最需要嘅嘢?咁你投嘅時候冇睇清楚?

或者改變自己適應呢個遊戲玩法,可以係增加自己收入,亦可以係降低要求住舊啲遠啲細啲,亦可以唔玩呢個遊戲,離開香港移民或者返支國住,或者向下流,做三公 = 公屋 + 公援/公務員,點做到?自己諗

第三個方式係攪革命,推翻港共支共,自己做香港國第一任總統,實行共產主義,沒收全港業主嘅私樓,重新派發,人人有私樓

成交價就係市價,唔好用乜嘢大學生,乜嘢入息中位數嚟講貴唔貴,大學生唔係購買私樓入場卷,商業社會認錢唔係講學歷論資排輩,有成交即表示市場有買家買得起,買唔起樓價自然會向下調整,全世界大城市房屋都如是,有人認為有價值自然有人購買,升值必然,同樣私樓投資者睇錯市一樣要輸錢,私樓除咗住仲有投資性質,點解政府要協助你投資?賣咗樓升值咗係咪俾返賺咗嘅錢政府?蝕咗係咪要補貼返比你?

九成按揭供30年做樓奴?生活品質咪下降晒,失業點算?呢個係你私人問題,可以選擇玩定唔玩,唔買可以租,完全係個人選擇,冇人幫到你,有人玩呢個遊戲唔止唔使供30年,生活品質上升咗,完全取決於你自己

打呢段嘢預咗有人屌,唔緊要,隨便,如果覺得感覺好過啲,大家係虛擬網絡吹水,實際生活感受都係自己嘅
幾個護士fd畢業一年就買左樓
留名
先自膠,唔係好識

講買樓係呢啲論壇一向俾人屌,冇所謂,商業活動

一定有失利者,有成功者,私樓唔係大眾商品呢個

事實係呢度好多人唔承認,世界上冇政府會保證每

一個人嘅收入可以輕易買私樓,政府保證嘅係透過

公屋(廉租屋),居屋(補貼津貼房屋)去令較次能力嘅人有居所,至於點解排唔到公屋抽唔到居屋,透過民選議員去追究/檢查港共政府政策係咪有問題,唔係喺論壇日日話貴,你選咗嘅議員唔係攪呢啲你最需要嘅嘢?咁你投嘅時候冇睇清楚?

或者改變自己適應呢個遊戲玩法,可以係增加自己收入,亦可以係降低要求住舊啲遠啲細啲,亦可以唔玩呢個遊戲,離開香港移民或者返支國住,或者向下流,做三公 = 公屋 + 公援/公務員,點做到?自己諗

第三個方式係攪革命,推翻港共支共,自己做香港國第一任總統,實行共產主義,沒收全港業主嘅私樓,重新派發,人人有私樓

成交價就係市價,唔好用乜嘢大學生,乜嘢入息中位數嚟講貴唔貴,大學生唔係購買私樓入場卷,商業社會認錢唔係講學歷論資排輩,有成交即表示市場有買家買得起,買唔起樓價自然會向下調整,全世界大城市房屋都如是,有人認為有價值自然有人購買,升值必然,同樣私樓投資者睇錯市一樣要輸錢,私樓除咗住仲有投資性質,點解政府要協助你投資?賣咗樓升值咗係咪俾返賺咗嘅錢政府?蝕咗係咪要補貼返比你?

九成按揭供30年做樓奴?生活品質咪下降晒,失業點算?呢個係你私人問題,可以選擇玩定唔玩,唔買可以租,完全係個人選擇,冇人幫到你,有人玩呢個遊戲唔止唔使供30年,生活品質上升咗,完全取決於你自己

打呢段嘢預咗有人屌,唔緊要,隨便,如果覺得感覺好過啲,大家係虛擬網絡吹水,實際生活感受都係自己嘅

我唔洗講咁多
由細到大屋企無自己樓
隔幾年就搬一次真係唔好玩㗎
留名
幾個護士fd畢業一年就買左樓

聽朋友講 OT 雙糧

肯捱可以搵好多,朋友主動要求踩多更
做左兩年半野,而家24k,過完年應該加到28-30k.
儲左26萬,股仔輸左十萬
想轉行重新再黎,而家呢份要北上又學唔到野。
好煩惱,重新再黎可能搵得十幾k,儲錢會慢好多。
想買遙遙無期,要結婚老媽子應該都攞到50個俾我既我估。要轉行就注定有排都係十幾k唉,無咩信心
利申無女朋友。
做左兩年半野,而家24k,過完年應該加到28-30k.
儲左26萬,股仔輸左十萬
想轉行重新再黎,而家呢份要北上又學唔到野。
好煩惱,重新再黎可能搵得十幾k,儲錢會慢好多。
想買遙遙無期,要結婚老媽子應該都攞到50個俾我既我估。要轉行就注定有排都係十幾k唉,無咩信心
利申無女朋友。

應該做多一兩年儲下首期先走定而家就走?
本身plan住過完年拎完双糧走人。
十二年前買,120萬,前兩年供完,而家升到大約4球,我覺得樓係用來住,而且得一間,升幾多都無感覺
而家首期講緊都要成70萬
38k 一個月,儲左六十萬,未來一兩年入市

2017 應該差過沙士
38k 一個月,儲左六十萬,未來一兩年入市

2017 應該差過沙士

2017 買一樓一舖, 睇定個市就入手.
現在的年青人,不努力工作
整天就會抱怨社會不公平
我有個朋友,跟你說,現在算是個白領
是個office boy
人工有多少?月薪8000
不如我們看看他是怎樣用一年時間買輛超級豪華跑車?
他上班坐巴士
之後他開始不去光顧 大X樂 等快餐店
學著自己做飯
不喝酒
不抽煙
不賭博
不唱K
省吃儉用,不買貴價衣服
皇天不負有心人
他終於用辛苦儲下來的7萬
再加上
他爸給他的645萬
終於
他可以擁有一輛林寶堅尼
這故事太他媽的勵志啊
加油!各位!你們也可以買到林寶堅尼的呀!
現在的年青人,不努力工作
整天就會抱怨社會不公平
我有個朋友,跟你說,現在算是個白領
是個office boy
人工有多少?月薪8000
不如我們看看他是怎樣用一年時間買輛超級豪華跑車?
他上班坐巴士
之後他開始不去光顧 大X樂 等快餐店
學著自己做飯
不喝酒
不抽煙
不賭博
不唱K
省吃儉用,不買貴價衣服
皇天不負有心人
他終於用辛苦儲下來的7萬
再加上
他爸給他的645萬
終於
他可以擁有一輛林寶堅尼
這故事太他媽的勵志啊
加油!各位!你們也可以買到林寶堅尼的呀!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞