不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
當年儲錢果陣月入13k,月儲8k
層樓同老婆一人一半,3百幾萬借九成

妻幹撚

一人一半點妻幹法?
定係而家expect 男方出晒?

有妻幹 = 讚美
路過。。平均月入80-100k...,3-4年前等樓爆等到而家 儲左2百幾都未入市。。。
路過。。平均月入80-100k...,3-4年前等樓爆等到而家 儲左2百幾都未入市。。。

衝啦
結婚前得一萬幾千身家
4年買樓

其實都唔知算唔算父幹
結婚之後老豆叫我返去幫佢手
返到去之後其實唔似其他真太子咁um un腳有錢收咁
日日朝9晚6-7
過時過節假期做到11-12點甚至凌晨先收工都試過
完全唔係離地太子
當然人工待遇會比外面好但0基本支出(食同車費)
人工係因為做靚數,我之前未返去做之前已經排緊隊申請公屋,後尾直接轉綠表買2手居 300萬692呎
每年又分幾十萬花紅咁
最後4年時間一家3口買到第一個自己既單位
而家黎緊第2個bb了

朝9晚6-7就收皮啦屌你老母

條友擺明父幹撚的廢人 好葡萄d人可以天生做廢人

我落手落腳自己做都叫父幹

唔是葡萄,
不過你成個廢字寫到上心口

好撚廢
父幹到咁撚誇張都叫無父幹
食撚屎啦,你無老豆就乜都無呀,一切都係你老豆俾你

有父幹係上一世做好多好事
積落嘅福
今世可以enjoy成果
唔明點解屌鳩父幹撚

上一世殺人放火,今世咪冇父幹之餘,仲要還父債
如果樓價低,玩到九成,根本就係置業不是夢
三百萬,都係預四十萬就夠玩

而家上車都六百萬,俾2成首期都己經百二萬…

幾年前二百萬層樓d 人一樣話貴話上唔到車,而家睇返得啖笑,唔想買心頭高咪開口講,又要話上唔到車,屌你老母而家睇返果陣廿幾萬已經上到車唔上果班人真係得啖笑,根本去到邊個時間都有班廢柴係唔會上到車
留名學野

夠錢, 有需要就買啦, 第一間唔會輸 (vs交租黎計)
居屋補埋地價都爆400萬喇
新聞話最近中小型單位賣得好勁,咁400萬以下盤更加少
過唔到壓測既話 搵另一半一齊申請夾埋個入息
係咪一定要結左婚先可以夾?
如果樓價低,玩到九成,根本就係置業不是夢
三百萬,都係預四十萬就夠玩

而家上車都六百萬,俾2成首期都己經百二萬…

幾年前二百萬層樓d 人一樣話貴話上唔到車,而家睇返得啖笑,唔想買心頭高咪開口講,又要話上唔到車,屌你老母而家睇返果陣廿幾萬已經上到車唔上果班人真係得啖笑,根本去到邊個時間都有班廢柴係唔會上到車

而家睇番 二百萬樓畢業兩個人儲年幾兩年就上到車
過唔到壓測既話 搵另一半一齊申請夾埋個入息
係咪一定要結左婚先可以夾?

唔係
七年前三成首期買左家庭年收入四倍左右既樓,升左兩倍左右,果時儲左三年。今年兩成首期買左家庭年收入五倍既屋仔。
七年前三成首期買左家庭年收入四倍左右既樓,升左兩倍左右,果時儲左三年。今年兩成首期買左家庭年收入五倍既屋仔。

咁你收入都幾高下

咁你收入都幾高下

果時樓價平唔少,樓上都講儲兩年就可以買到樓,果時平有平買貴有貴買,唔似依家。

咁你收入都幾高下

果時樓價平唔少,樓上都講儲兩年就可以買到樓,果時平有平買貴有貴買,唔似依家。

家庭收入
妻幹
月入30k望住樓價係咁升
都唔知點追法
都唔知點追法

月入40k 表示認同
一年儲廿零萬都無用
追唔切樓價
都唔知點追法

月入40k 表示認同
一年儲廿零萬都無用
追唔切樓價

依家升到九成按都就玩完,唯一作用就係令銀行唔會收到唔夠首期同月薪唔夠既人,即銀行唔會爆

樓市調控?傻都知真正目的係防止銀行再似次按咁爆,新加坡調轉減緊稅啦
都唔知點追法

月入40k 表示認同
一年儲廿零萬都無用
追唔切樓價

依家升到九成按都就玩完,唯一作用就係令銀行唔會收到唔夠首期同月薪唔夠既人,即銀行唔會爆

樓市調控?傻都知真正目的係防止銀行再似次按咁爆,新加坡調轉減緊稅啦

為咗保住銀行

咁你收入都幾高下

家庭收入
妻幹

double income 要買樓當然容易過single income
lm
lm
10年畢業, 岩岩俾左大訂
即前後用左7年, 計過單人過壓測應該ok
要target d 舊小小既樓

利申: 冇父幹
都唔知點追法

月入40k 表示認同
一年儲廿零萬都無用
追唔切樓價

咁都儲唔到首期?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞