不靠父幹,靠自己買樓嘅入一入黎

439 回覆
11 Like 1 Dislike
我儲咗5年 儲夠5X萬首期但單人過唔到壓測
所以早幾日搵埋女朋友聯名買咗個補咗地價嘅居屋單位

其實搵得唔多 我地都係一人二萬鬆啲
但物慾唔大 平時唔會點買嘢
唔洗特別死慳死抵去儲
食嘢又唔會特別食好貴
反而一年都可以去到兩至四次旅行
今年5月買左白表居屋,3.35M,馬鞍山
我一個人儲左三年錢、 50 萬左右,38k 一個月, 老實講一開始係好慳, 因為個陣得26k 一個月,去到後來慳慣左
我儲咗5年 儲夠5X萬首期但單人過唔到壓測
所以早幾日搵埋女朋友聯名買咗個補咗地價嘅居屋單位

其實搵得唔多 我地都係一人二萬鬆啲
但物慾唔大 平時唔會點買嘢
唔洗特別死慳死抵去儲
食嘢又唔會特別食好貴
反而一年都可以去到兩至四次旅行

未打完出咗post

我買樓原因係本身同屋企人都係租緊樓住
交租都唔平咁不如買得到就買

而家都係繼續同屋企人住
間屋就結婚嗰陣先收返嚟自住
今年5月買左白表居屋,3.35M,馬鞍山
我一個人儲左三年錢、 50 萬左右,38k 一個月, 老實講一開始係好慳, 因為個陣得26k 一個月,去到後來慳慣左
巴打搵得到唔考慮儲多少少首期買私樓?
呢度d 人好撚勁 個個都34皮一個月
公屋定私樓?屋企有私樓拎去按都叫靠自己?定係通街醫生律師?
大學畢業月入中位數萬二左右 點解你儲到錢嘅?
三十萬一成首期儲左三年,果陣月入四萬

三十萬就得

因為月入高,可以問銀行借多D
不過依家既問題係你儲錢既速度要高過樓價提升既速度
睇你買乜樓,我當年唔駛儲,首期雜費四五十萬,兩個人俾,每人廿萬。果時都己經出黎做野做左好幾年。
三十萬一成首期儲左三年,果陣月入四萬

三十萬就得

因為月入高,可以問銀行借多D
不過依家既問題係你儲錢既速度要高過樓價提升既速度

樓一年都升十幾萬
入馬會一鋪過,即日上樓
唔靠父幹真係好難

加油
留名
大學畢業月入中位數萬二左右 點解你儲到錢嘅?

其實首置可以借9成
以400萬樓嚟計 最少55萬就可上車
當然你搵到越平嘅樓就唔洗50個添

但我覺得儲幾十萬唔係最難
最多都係慳啲洗
最難係過壓力測試
所以我要搵埋女朋友聯名先過到

無34皮一個月又點會入黎買樓 post
咪成日講大學月入中位數啦

第一年出黎做野萬二好正常姐,人人都讀到大學點解要比個零經驗既一開波就offer 4萬+比你? 問心你憑乜

做第二第三年有成績就已經 25k 30k , 如果你無既可以考慮搵獵頭睇下自己值幾多, 係唔係都講月入中位數,真係聽到厭,成日搵呢條統計底線做自己既comfort zone,可以感覺良好一世咩?
38k 一個月,儲左六十萬,未來一兩年入市
3皮up
已放棄
以一個人過壓測情況下,一條友有三萬幾差不多四萬月入

儲3-5年,預有80萬左右,搵400萬樓下物業就上到車
二人聯名加埋60k
儲左幾年35萬上車
留名
38k 一個月,儲左六十萬,未來一兩年入市

唔介意舊樓,選擇會多d 空間大d

無34皮一個月又點會入黎買樓 post

你揾二萬就省啲洗算啦
三萬都無點買樓?
三萬對做左幾年野,準備成家立室嘅大學生基本啦
新聞果D自己儲左1千老母比其他算唔算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞