[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (5)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
用得wifi 蛋就係為左無限data, 咁無限就實有代價, 就係要尿袋.
不過如果用sim card我部手機都係會幾個鐘就無電
Anyway book左了, 用埋discount code 79蚊8日,幾抵
我未買,只係個fd 之前用過話ok,所以上黎問下
之前自己用開studio a 果張,2.2gb lte,而家無左,唔知邊張好用
我建議你睇第一頁懶人包先. 裡面揀既卡, 係呢個post d 巴打試完晒揀出黎既結果.
買唔買得過
淘寶卡我係唔識睇. 因為個包裝同個餡係可以完全唔同. 每間都話好勁, 但係全部無牌子. 所以, 我搵唔到準則去"量度"呢d 卡.
計返個價錢 應該唔會做到無限
佢地全部都係向日本當地嘅電訊商買data package
佢應該每日set 死左一定mb數後就限速
又或者直接限咗max speed 去2~4mb
而佢又唔算特別平仲要另計運費
不如你係香港買sim2fly, 3hk or 柴犬仲襟玩
有冇人試過走芯? US$5 = AIS 8日,唔知有冇伏
有冇人用過EZ Nippon 3GB卡?表現應該同無限卡一樣???

我要去8日 想要低ping卡
11日EZ Nippon無限卡太貴
有3GB高速夠用啦.
同一樣, 係無分別.
有冇人用過 3uk pay as you go? 喺歐洲 roaming 慢唔慢?
同行既人有用過, 激慢.
嚟緊會去沖繩
原本諗住都係買返 sim2fly
但之前睇過沖繩 softbank 會收得好差
諗住揾張卡係行 docomo
但自己部 android 電話唔 support band 19
咁應該用邊張卡好
無band19唔洗諗docomo

其實只係去到北部先有分別
你會去到最北果邊?
你去最北個邊先有分別, 唔係就租AU network 既蛋
會去名護個頭 可能會再上多少少
但應該唔會上最北
其實行程未定實晒 諗住去到再諗
如果上到最北 softbank 真嘅會完全收唔到?
驚自駕會連 google map 都開唔到
即係如果唔係去最北 softbank 都無問題
若果最北softbank係有啲位會收唔到
但名護果頭唔會有大分別
揸車驚收唔到就搵定mapcode先去
https://japanmapcode.com/en/
或者電話用maps.me download 定offline map
想問8日係咪得AIS E個選擇?
想問下中聯通4g 7日上網卡用唔用得過
個人覺得如果70-75蚊買到都扺用,貴過75就sim2fly啦
題外話:

我見好多巴打都去自駕,有無巴打研究過日本有無得申請油卡,入油平啲
唔該晒巴打
咁我都係買 sim2fly
去咁多次日本都係用呢張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞