[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (5)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
如果想要有日本電話number 講到電話ge 日本卡 應該買邊張好
同問

不過都係以防萬一用
有無巴打用過HKBN果隻WIFIEGG?
打得出電話既

https://simegg.zerosaga.com/2017/10/30/airsim-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E4%B8%8A%E7%B6%B2%E5%8D%A1/

不過你要飛你香港電話number 去airsim. 即係你要人打俾你, 都係打你香港電話number
所以其實都係俾你打出用. 你諗住有人打入黎既話, 人地要打你香港電話.

日本管制日本電話number 係極嚴. 你唔係本地人既話, 你唔會買到日本電話number 既sim 卡. 所有買到既, 都係得data 上網卡. 而家上面張Air sim , 極其量只係打得出, 打入係打去你香港電話號碼.
其實都有既,多數兩種方法,一係買張含通話既sim
http://www.bmobile.ne.jp/payg_sim/product_tw.html
一係就租電話
http://www.welcome2japan.hk/arrange/essential/rental_mobile.html

正如巴打所講,日本管制日本電話號碼係極嚴,所以上述方法,sim卡會限制通話時間+無得增值,而租電話就無電話號碼既ownership。同埋最重要既係,都幾貴下。

所以你要諗下你要個電話號碼係咩原因,有咩要求,可唔可以用ip phone解決等等。
上次去日本用wifi-rental 550羊個隻softbank蛋,效果幾好
家下我見450羊個隻wifi蛋換左做softbank,而且max.speed又快咁多,除左少10GB之外仲有冇伏?
請問而家邊到買AIS 平?
3嗰張,7日7G

@羽田出黎既京急線列車上

Iphone7 plus
其實總括來講7日/10日4G上網邊張最好最快?
你都講...係新轉450 yen 個隻wifi 蛋, 邊會咁快有勇兵.
謝, 已加落blog
鴨寥街逐檔問.
睇左啦, 你剩係講伏卡, 無一張正常咁濟

呢段咪講左你要既野. 個度講既幾款, 係暫時呢度d 巴打試完最正常.
咁我到時試下先
反正都係softbank
3 7GB/7日 琴日去鴨寮街 大部分都係100HKD 有交易
想問個air sim 係日本打出去 係日本號碼定邊度號碼?
係我未有050字頭嘅電話前,我都係揾酒店前台幫手打電話book檯。
有左050字頭之後就可以自己預約,call酒店出來接送
前提你要有日本地址同一個日本人嘅幫助
sim2fly日本仲用得到嗎?
why not
我見大家都講AIS多呀嘛,
咪以為SIM2FLY已經唔用得姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞