Apple Watch 算唔算救咗我一命

864 回覆
5163 Like 48 Dislike
28k包邊幾樣?
靜態動態超聲波24小時同Ct?
心跳帶係最準
我用過醫院D 機做ab test
rmp +/- (1-2)
動態心電圖
超聲波
同帶罩v/o跑
公立我三年前做兩萬左右
我都做完幾年,暫時無復發,但係feel 到個心係無病發之前咁好,個人都易攰左。

我十八歲先第一次病發,一病發其實係好明顯,因為你會聽到自己心跳,好似有個bass 係你體內響緊。個陣唔識死,斷斷續續由朝早跳到夜晚,大約加埋跳左六七個鐘,就係坐低等見診所醫生既時候停左。

之後兩年就不斷復發既,好多時都係做左陣運動就黎料,有時跳幾秒就正常返,有時就幾粒鐘都唔停。之後頂唔順去左排公院,又驗尿又戴住個血壓計廿四小時又試過戴廿四小時心電圖機,但踩唔中病發個下就真係咩都發現唔到。

直至之後有次忍唔到手落場打左兩下籃球就又病發(因為呢個病唔敢做運動一段日子,因為病發係超辛苦,成日人又暈又想嘔又無力,成身震哂咁),今次就call左白車,駁住佢部心跳機咁入左急症(個機話我瞓係度都180per min ),咁就知道左係同樓主一樣既心律不正。

之後排左半年左右就做左消融術,做之前就有畀啲藥我應急話食左會停,但試過無用 。做手術既過程等大家有興趣再講。

再講下啲心跳錶,利申無追哂post,其實坊間有好多唔同牌子都有廿四小時測心跳既功能既,只不過apple 野特別出名啫。不過我就用Garmin 既,平少少,都有測手跳,又有GPS,又睇到手機notifications,又有得record 做運動,大約兩星期先充一次電。試過對比gym room 啲跑步機啲測心跳,係無分別既,咁我諗都OK準既。所以大家唔一定要買apple 野既

高心跳,未必一定有事

有問題,就磅水去check

我靜態由69-110也有
運動中,可以長期184-190不氣喘
入醫check,完全正常
Holter都冇做得3樣都收28k咁癲
第三個係咩黎
你心跳停左?

想知做手術詳情
光學太約差5-10%
以24hr可以check計,其實算準

garmin/apple也ok
怕死就買吧

平一點
可以買
下次講係某著名牌子的「智能手錶」
真心想買番兩隻俾兩老
量唔到
Iphone health app
裡面右下有醫療檔案

你可以入返自己有咩慣性病 藥物敏感等等

我覺得唔係成日準,個差距會唔會太大
冇計,我前17年平平安安冇事
結果我就嚟生日出事
到依加已經慣晒 覺得冇乜嘢
差距太大有機會係你戴錶戴得鬆
x2 但兩老用ANDROID 機
咁點解唔做手術
起碼唔洗成日擔心個心會頂唔順
反正都係微創手術黎住一晚就出得院
個心率異變其實點先叫有問題?
我上網睇話正常係大約50
但我長期都低過50
係唔係Apple打手
搞度我好想買
有陣時個心會有種感覺 唔係痛 會覺得個心入面d血管好似通左一下
有無巴打有咁既經歷
Nike 同正常版既工能是咪冇分別?只係表面同表帶唔同?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞