「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
你問我就最清楚。

當你有100蚊身家(對面大概都知你有幾多), 坐低第一件事就話要130 (你無睇錯, 係要凸)。 咁自然傾唔埋欄。 咁佢就會話, 好呀, 咁我地慢慢研究。 首先要你提供晒所有銀行statement, 每項收支過8000蚊既都要你解釋來源去向, 然後如果你有公司既又要攞audit report, 總之逐條毛黎問, 一來想你煩到投降, 二來起你身家, 三來呃鐘錢。

呢到講左
未即係班女都知
定係你係女人想收風
師兄係咪串緊我
你要水一條女唔去深究咩係信托形式持有
相對於你要水一條女唔結婚
我諗個難度差距大家都估到
咁如果離婚後 男方破產 無能力俾膳養費女方
係咪會俾對方告到坐監
個破產期過左 又駛唔駛繼續俾返膳養費
你都岩 我都覺得其實上面我講信托持有都係唔小心揚左個方法出黎
咁大家停止討論啦 呢d錢唔好慳啦
一齊去諮詢家事律師 反正佢地實熟呢方面
咁如果離婚後 男方破產 無能力俾膳養費女方
係咪會俾對方告到坐監 <-每年比一蚊
個破產期過左 又駛唔駛繼續俾返膳養費 <- 對方可以重新申請, 再打過官司
邊有錢債監坐
理由上膳養費可以向法庭申請review
偷偷地持有d off shore既公司 例如BVI呢d 佢唔知既 唔會咁易查到掛
不過依家BVI開唔到銀行ACCOUNT 而且要養住間BVI成本都貴 都唔係我地呢D星斗小民負擔得起架啦

或者有香港有限公司又如何 即刻請教專業會計師 做一D個官覺得"合情合理"既商業決定
天價向自己友買D垃圾返黎 賤價賣晒D有用資產俾自己友 咁樣有冇得諗
老實講,咁都唔係好過份姐
姐係結左點都唔好離婚?
我係大陸開左戶口
條女唔知
就算要分身家 鬼check到我大陸戶口?
你睇下幾多新香港人 大陸有幾層樓收租再住公屋拎老綜啦
非香港資產 無咁易分到
做人點都要留一手
千奇唔好帽完 仲要輸埋身家
有個方法
一嘢過大海
all in
輸都唔益死臭雞
有個方法
一嘢過大海
all in
輸都唔益死臭雞

贏左益兩隻臭雞
呢成億唔係我,但將來係我
而家有人入來分
大家都 promise to give up the right點解唔算
如果共同有一層物業 應該點搞? D人又點搞?
假設任何一方都無能力去購買對方個份
其實主要係想指出, 個律師唔想你和解囉。
買樓, 分錢
如果唔想賣呢
係香港做男人好慘,有錢個班重慘。
是但一邊by installment 比番對方囉
不過, 邊會有人咁蠢肯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞