「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
睇到好多巴打都各出奇謀諗計仔點樣可以唔駛同人分身家,有幾位仲覺得女人家庭內貢獻唔應該計錢。

其實有幾句都想寄語一下大家:如果一個女人,正正常常跟你十幾廿年,除左出軌原因,只係單單性格不合等等而下堂求去,其實男人可以心胸廣闊的,應該分幾多就分幾多。人一生匆匆數十載,其實最簡單不過一張床,一碗飯,錢賺得來,洗得去。無謂斤斤計較,相信失去既可以重新賺返黎,此乃男兒本色。

娶妻當求賢淑。有謂以色交者,華落而愛渝。得個樣係無用既。
兩人相處既時候,好多細節已經話你知呢個女人值唔值得你用一生去付出。如江嘉年、劉濤呢種女人,先至係大家應該娶既女人。然後當有一日名成利就,不忘髮妻。執子之手,與子偕老。

討論離婚情況,並唔係想叫大家算死草。而係知道多的野,點樣係道德愈來愈低下既環境保護自己,但最終,能夠有信心與之結婚果個,都希望會係大家最能夠信任果個。
認真問大家
我鍾意小朋友 但我唔想結婚
係香港 可以點做 先有我既小朋友
(唔要領養)
即係好似果啲買人地卵子 同我精子結合
賣卵子既女唔會知邊個買咗佢既卵子
唔會搵到我 果啲服務 香港有無?
劉濤真係好撚完美 內外都屈機
有意義
其實有啲人未結婚就諗定離婚會點, 咁樣先係令到段婚姻最容易破裂既原因

如果唔要諗黎諗去, 不結婚仲好, 反正咪又係咁過
巴打講得好
唔知麥雅緻算唔算同上面講果兩位同級數
聽聞佢對張穎康不離不棄

不過要起香港地搵到d咁既女仔
真係難到我要用可遇不可求呢五個字
學術post 留名
睇唔到我寫明其中一方咩。。。唔係寫雙方喎,我中英文差都應該寫得大家明吧

btw, 我keep住講consideration, 點知嗰個高知識份子唔理之餘仲問我contract law合唔合格。 係咪我out 左而家contract law無consideration架la? 嗰條link寫d野變哂做垃圾?
你講到所有婚前協議都無用咁
如果根本無consideration根本唔係contract
如果雙方都唔諗咁多野,但求平淡都仲有機會白頭到老,但係呢個社會太多誘惑道德又崩壞真係幾難做到
唉,而家安排緊,人已經慘,好傷,仲再跌錢去處理。
你寄語都講得幾娓娓動聽 讀過law 真係唔同d

你都識講道德敗壞既社會風氣底下,你以上舉例既女人十個都唔知有冇一個 ,與其係咁不如寧我負天下人喇,唔算死草對唔住自己 我唔想辛苦得來 而on9而去 香港地人事物欲太高整小數人做到心如止水

你睇下出面dpost 咳神十年港女老婆,倒頭來咪又係一樣
最近真係特別多道德淪喪post
一打開熱門 70%都係
未結婚知都還好 最多咪失下戀
結完婚先知 被人帽完虧負完 仲要分一半身家俾人
到時谷到爆血管都似
咳神就算鳩數啦,一開始已知條女冇好野係正宗港女都仲中埋去,唔戴帽都一定成日嘈到離婚
未結婚真係爭好遠
同ex同居,分手果陣最多咪執野搬走
買樓生仔呢d,結婚唔係必需
咁結婚除左等將來有咩事伴侶可以簽紙之外
仲有咩意義

器官移植
認真問大家
我鍾意小朋友 但我唔想結婚
係香港 可以點做 先有我既小朋友
(唔要領養)
即係好似果啲買人地卵子 同我精子結合
賣卵子既女唔會知邊個買咗佢既卵子
唔會搵到我 果啲服務 香港有無?

比錢包起隻雞
呢個網都講得幾詳細
http://familyclic.hk/tc/topics/Properties-arrangements/Purchasing-property-together/Division-of-assets-following-a-divorce/#content

然而,如父母為子女付錢購買物業,該物業便會假定是父母給予子女的餽贈,這稱作「預付財產餽贈」。不過,只要有證據顯示父母有意保留自己的實益權益,便可推翻有關推定。
http://familyclic.hk/tc/topics/Properties-arrangements/Purchasing-property-together/Other-scenarios/#content

http://www.hkclic.org/tc/topics/saleAndPurchaseOfProperty/basic_knowledge_of_land_ownership_in_hong_kong/q3.shtml
呢道有詳細講多d

簡單講你只要有方法事後證明你唔係想饋贈
而只係俾佢用信托形式持有
咁就可以唔分半間屋俾佢

所以首先你用財技過錢俾老母
再叫老母出錢買屋俾你結婚
然後搵野證明你只係信托式持有
就算要加老婆名 都要列明係信托式持有(自己諗辨法水掂佢唔好詳細睇同了解咩係信托式持有)
咁就應該可以唔駛俾人分屋??

拋磚引玉 等高手解答

之前睇過個網 講老母有出錢俾仔結婚住
之後仔同老婆好快離婚 要分半間屋
老母想用實益權益去打 話只係俾個仔用信托形式持有間屋
但因為原全欏唔出證據證明當時有咁既意圖
最後個官判老母敗訴
但條link我搵唔返...

之後到個老母跟佬走
呢個合約姐,佢意思係我話你請你食飯但我no show你都唔可以告我
有exchange of consideration 有certainty乜都有就係無intention, 基本上所有建基係社交關係既exchange of consideration都唔係legally bounded contract所以婚前協議先無效姐
可唔可以講多啲咩叫可追溯範圍?

假如男人另外有層自己名嘅樓
離婚前就將個名轉畀自己個仔

咁離婚嗰下呢層樓都要計埋落去?
法庭憑咩攞走人哋資產

再複雜啲如果個仔再拎層樓去做按押 或者轉賣

咁可以點 呢度關係緊好多獨立嘅Party
而且應該可以係短短幾個月發生
或者舉個清晰啲例子

今日我將住緊層樓轉個名畀自己個仔
半年後發現另一半出軌
我堅決離婚
對方要求分身家
咁層樓計唔計?
p.s. 轉名 同 離婚係2個獨立事件嚟

如果計,點解法庭有咁大權?
如果唔計,咁要轉移資產有幾難? 轉畀信得過嘅人就得啦。係咪有心plan轉好晒資產先離婚 呢啲咁主觀邊有得證明

純粹想學嘢 絕對唔鼓吹亦唔想見到離婚
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞