「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
push
扮哂野旅行結婚,唔係香港注冊又得唔得呢
無用
咁gay佬點追錢? 香港法律容許依照婚姻條例嚟照判?
最實際都係帶佢去d危險國家旅行再玩失蹤
比你咁講一講
立即對結婚退起左幾步
可能有啲似我屋企情況 ..
你俾999全包你個律師就梗係唔問啦, 對面個律師斷鐘計錢架嘛, 逐條毛問, 問你攞幾尺文件添呀, 唔係點claim 鐘錢呀。
我諗講咁耐 最成功應該係佢啦
佢屋企根本大把錢
所謂做生意失敗 有可能都只係轉走晒財產嘅財技黎
例如開間BVI或巴拿馬公司 泵晒自己d錢入去
之後天價買自己友(e.g. 老豆老母既BVI或巴拿馬公司)入面既一件垃圾
例如話粒鼻屎好有藝術價值 用幾億去買

有錯歡迎派膠指正 我都係拋磚引玉架咋
點解釋既意思
係點同女友解釋唔起香港註冊?
如果呢個問題就睇巴打技巧 點樣哄得掂佢啦
求其話好多明星都係咁做 外國結浪漫d 乜乜柒柒自由發揮啦

我反而想知 係咪就算去世界上任何地方註冊都好
只要你係起香港出生同居住
離婚分身家果陣照樣可以入稟香港法庭,用香港法律去判?
想問假設雙方協議一筆錢作為離婚瞻養費,法院會要求雙方把資產列出給對方過目嗎?
可以咁講 但只限在港資產 非本港資產未必要分或者以市值賠返畀對方作分手費
庭外和解仲洗咩上法庭
https://topick.hket.com/article/1656438/%E7%B5%90%E5%A9%9A%E5%BE%8C%E7%9A%84%E5%80%8B%E4%BA%BA%E8%B3%87%E7%94%A2%E4%B8%8D%E4%B8%80%E5%AE%9A%E5%B1%AC%E6%96%BC%E8%87%AA%E5%B7%B1%EF%BC%9F

http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20140307/00269_003.html

希望大家唔好嫌我煩 貼多兩條link出黎
當然啦 點樣水9條女唔去深究咩係信托持有 甚至令佢以為信托持有=實益權益
就自己諗辨法 或者俾錢請教專業人事(律師)

始終人會變月會圓
起香港呢個後生女道德水平不斷下試新低點既年代
做多少少野去保障自己既權利
係絕對值得
好頭癢
我都面對緊
成億資產......
買間有銀行帳戶既BVI返黎
將全部錢同財產隊晒入去
一出事就將入面d財產用財技轉讓晒俾自己友既BVI
咁做有冇得諗?

其實去到呢個層面已經變左學術討論
普通小市民我諗頂盡起香港開間有限公司
如果隊晒野入限公司 一出事就將d資產蝕晒去朋友公司
然後如果被個官問起 同個官解釋果d全部係商業決定
咁做有冇得諗?
問題係, 如果你本身唔知佢有咩資產,

根本無從入手

如果佢係西伯利亞有間屋, 個律師點CHECK到?
你要做既話, 只有搵私家偵探
只要是但一方長期屋住地係香港, 就可以係香港離婚

好似得拉斯維加斯同關島2個地方結婚不被香港法院承認
唔洗係個邊請個律師或者會計師起底就ok 前題你夠水同佢玩
nice 一於去呢兩道結婚 關島夠晒浪漫 las vegas直頭賭城
唔係d乜q野婆羅奶呀 咩哈薩克呢d聽都未聽過既地方就唔難水9佢去
最大問題你要説服到個官 如果唔係一樣要嘔出黎
但佢係關島同內華達法院告你一樣無得走
Presumption of advancement 睇幾樣野

仔女有無向父母交租
兩公婆住左幾耐
邊個交水電
你係咁有米既
就去搵羅琳老公當年搵既律師行問意見啦
上黎連登問托7咩
人地專業人事黎 大大個成功例子俾你見到
扮窮扮到要羅琳贍養返佢轉頭添呀
所以通常呢D CASE都唔會打到尾

打到第3堂就和解到架啦
好難講 不過法官通常都係話唔好浪費法院資源叫佢地拆掂 唔掂先再排過期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞