「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
個官其實最緊要睇你個意圖,男人轉層樓俾自己個仔,咁老婆知唔知?如果老婆都同意,而轉名的手續又做足,咁果一部分咪變左贈予。如果老婆話完全唔知情,果陣已經分居緊,咁咪有機會令個官覺得你係轉移緊資產。
就算賣左都一樣可以追你錢,如果真係會發生,我建議你及早搵律師,呢的錢唔慳得。
我唔係讀法律既,亦無乜點用TG
間唔時開下post就入黎吹下水啦
讀咁多書, D語氣仲係成個小氣怨婦咁
仲有, 你合唔合格我唔知,

我反而想知, 而家Law of contract 有無教埋Deed?
四叔個大仔咪咁做囉 仲玩埋三胞胎 自己google返d舊聞出黎睇啦
之後到個老母跟佬走

咁你梗係要肯定你老豆老母係正正常常 冇病冇痛
唔係d吸毒道友或者爛賭鬼 先好玩呢招啦大哥
跟佬走太極端
萬一一個唔該佢蒙主寵召
而你又有幾兄弟姊妹
佢又冇立遺囑話佢釘左層樣只俾你一個
咁你層樓就會變成幾兄弟姊妹分
到時又時窮節乃見 可以見識下人性受考驗之下可以有幾咁醜惡
有題外話想問 有朋友父母結婚 首先由女方提出單方面離婚
後來雙方講掂數 男方終於肯同女方簽一份和解協議 話肯離婚之餘仲承諾比某啲資產女方
大家都有簽名 交左去法庭力存檔 之後再等上庭
但最後男方竟然後悔想反口推翻已經簽左名嘅和解協議 法官會唔會show佢?
18. In passing, it is right to record that the simple fact that one party of the marriage has committed adultery, even if, as here, that is relied upon as the factual basis for seeking a divorce, has long been held to fall short of the type of 'conduct' required to trigger its inclusion as a relevant factor under s 25(2)(g) for determining the division of the couple's finances (for example, see Harnett v Harnett [1974] 1 All ER 764).

唔識睇英文?
應該係讀B-LAW讀到high大左
如果父母俾首期,之後2個人供
咁離婚個時個女人可以分一半?
定係分得佢供個部份???

或者層寫父母+2公婆 (父母俾首期)
咁又點計
見上面有人講儲蓄保險

其實大陸的確好多人咁做 係因為保險係大陸係豁免既(都睇資金來源,不過有方法)

香港可以咩?
我知有d產品可以係無現金價值 但到期可以拎返一舊錢咁

咁無現金價值係咪0?我知d人呃綜緩會用呢招
但離婚都得?

然後其實如果男方真係無啦啦輸哂d錢
可以點追返筆錢?定以欠債方式入返男方數?

Sorry好似有d長 thanks巴打
最好就唔好結 有錢搵代母生仔再請工人養 無錢就單身一世
香港女人通姦率已經高過男人 以風險黎講只要有層私樓就唔應該結
你結左婚唔代表要轉物業去你個名度
唔好結
搵條女生個仔 比舊錢打發佢就算
打死唔結
唔好幫佢申請黎,叫佢留個大陸戶藉
生左仔記得驗DNA
定期驗性病

好方法 又學到野 雖然都係要綁住舊錢一段時間 但短時間要冇晒錢真係有用 e.g. 公屋富戶資產過左
Well said
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞