「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
當然,時間係一個法官考慮既主要因素,無可能話今日結聽日離就可以分層樓。

不過用咳神同賤人既case黎講,十年已經足夠令個官認為佢地層樓係共同財產
只要兩人係長期係香港生活,工作,咁樣就已經有效
咁請工人都唔等於女方無貢獻既,其實唔應該抹殺女性係屋企入面做既隱性貢獻
當兩個人結婚愈耐,婚前財產既界線會愈模糊,即係另一方分到既會愈多
法庭會統計兩人既資產,再apply佢地既原則去判

如果女人有錢過男人,男人一樣可以分對方既資產
如果男人嫁比有錢女
男方偷食 都係55分帳?
要睇你點部署同埋個官信唔信,如果女方對你既資產一清二楚,都好難走得甩

以前有個阿叔,係搵律師會計師幫佢隱藏晒的野再離婚,當然佢老婆都係唔做野果的所以都無乜辦法。不過係個阿叔自己包二奶既
戇鳩囝先結婚
有錢就得玩財技分勁少
條友好似空心老倌黎。 啱啱結婚無耐已經破產/差唔多破產。
香港有幾多男人會結婚前立合約離婚協議?
就算大明星都唔敢做呢件事。
其實一切都係睇當時離婚既terms傾成點,條件有可能係再婚,又有可能係對方有穩定收入為止,一切都睇協定。

但如果情況有變,例如支付一方再婚,再有小朋友,其實可以申請減少支付贍養費。失業的話盡快報告法院。

拖欠贍養費,收款人可以向法庭申請直接由支付人薪水入面扣除
預早3年會好少少。

另外你唔好當個官傻既, 佢做呢D case多過你打飛機。 乜野屎橋佢都見過架啦。 你話賭輸, 咁你之前有無賭開? 平時買波買200, 今次買2球
係“警例”寫左除左乜野法庭命令, 欠政府錢之類之外唔可以扣佢糧, 包括瞻仰費。 條死黑警就係靠呢條例走甩。
我唔識,我都想知
唔該晒
不過都係覺得做男人好慘
巴打有你真好,你明顯熟好多的野
多謝
我都唔知佢用咩手段轉走的錢,報紙佬淨係講左好少部分。留俾有料巴打解答
咁其實贈予條界線係點樣分?
佢好似生意失敗過好多次
想問如果資產外移個老婆又唔知呢?即係拎去澳洲澳門台灣馬來西亞買樓或者放係個邊既銀行/投資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞