「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
上面單個案好撚痴線
不過香港應該唔可行
大陸婚前資產係唔計共同資產
呢到係香港 你點可以用香港法律去逼你
大陸唯一一樣野好就係呢樣
離婚時係佢煩,你就fat fat
住緊層樓點計
有名同冇名大分別
其實上面講 十年先係長期婚姻
先 50 50
但又見咁多人層樓已經被人分一半
都係結左十年

如果結完一兩年分 有名同冇名樓應該有分別呀
lm
hello 樓主,可唔可以tg傾一傾?我係女仔被帽,結婚3年,離婚應該點樣保障自己?因為我冇收入,冇錢搵律師傾咁詳細,知道你識呢方面,想請教你,請幫幫忙!
謝謝你!

我tg
https://t.me/weirdjanis
唔介意不如係呢度講底你既情況等大家都俾的意見? 我唔係專門律師,有大家一齊諗計比較全面的
男方係同我拍拖時用自己名買左一層私人樓(拍拖10年),結婚後一年左右我用自己住緊既公屋買左一間綠表,係我自己名,兩層都係由男方供,男資產唔計樓應該有幾十萬左右(唔肯定因為佢從來唔比我知佢財政狀況),而家知道被帽,男既要求分開搬走但唔簽紙,我陰謀論諗佢應該想拖住黎轉移資產

我想問,
1) 佢婚前買果層私人樓我可唔可以分?(結婚3年)
2) 因為佢有婚外情,我係咪需要搵私家偵探查佢黎拎證據?另外我要唔要開始同佢講野都要錄音黎保留證據?法官會唔會受呢d證供?
3) 我地冇小朋友,膳養費係咪冇?
4) 有冇d乜野我而家要即刻做?

謝謝大家,而家真係好無助
另外問多句,如果真係比佢轉移到資產,係咪冇得追溯返?如有,可以追溯幾耐之前?
按樓主講女人呢個情況對家庭付出大過你好多
仲要分多啲
哇屌你老母呢個癡線!

1. 一筆過+每月膽養費
2. 男方人工萬4,但因父母有錢平時有俾錢個仔用,個官判每月4萬幾膽養費俾女方 冇仔女
即係間屋老母個名離婚都要分俾個老婆?
樓主有講過係
你係香港生活同工作就係
如果你再了解多啲案件的背景資料, 你就會明白法庭點解會咁樣判

法庭裁定男方的 謀生能力未獲充分利用
你睇返男方的教育背景, 真係只能搵到 $14,000 ?
你再睇埋男方的家族背景, 每月 $40,000幾 贍養費 真係唔合理?
你再睇埋女方嘅身體狀況, 每月醫療費應該唔平, $40,000幾 應該cover唔晒, 估計女方已經唔係claim到盡。以女方嘅身體狀況, 可能未必攞到男方好耐
你睇埋雙方的律師團隊, 打到去終審庭, 律師費估計已經遠超贍養費嘅數目
同時﹐大家知道她把丈夫趕出家門﹐沒人敢娶她。

溝佢嘅男人點會知?
多謝巴打解答,的確係,但同時香港承認其他地區家事法庭既判令,所以搞清楚你本身既法律身分同係邊個地區打官司。

例如,中港婚姻係大陸地區判係有利資產多既一方好多,但香港係會承認判決。
樓主仲喺唔喺度

可以問問題?
我都未必識答
如果我有時間走鬼
1. 我攞cash去買實金擺保險箱
2. 每日拎5至10萬cash 去澳門輸哂去(有船飛)

可唔可以
Thx
其實個重點唔係你點樣收埋的錢,而係你點樣合理化件事,當離婚時對方舉證到你以上行為,其實就已經係隱瞞既一種,到時俾人發現舉證你可能衰多兩錢重。

你要考慮既應該係做完以上動作既機會成本,例如對方有無能力/ 資源去發現,同埋以上既行為萬一東窗事發之下,係唔係符合你日常行為。
咁我唔開心
日日去賭

又或者睇開金價去買金
其實又好合理
你覺得自己可以同個官解釋得到你個動機就得,不過我既睇法係負面既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞