「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
如果女方俾帽/男方包二奶

咁多數點分?
所以結來做乜
跟本婚姻就係搵男人笨柒

開口都有講 結婚姐係搵老襯
睇標題
去埋律師樓欣合同都唔得?
剛剛就係同個朋友處理緊分身家。
大陸同香港都有物業, 佢真係好慘,老婆千鳩佢跟佬走仲要分佢一半。
樓主 想請教下咁如果層樓唔係落自己名 咁洗唔洗分?落老母名再每月象徵式交返租比佢
以前睇過話如果負債無證明係用於家庭用途,如做生意等,另一半係無需上身。不過具體我唔多識。

當然如果有聯名戶口,聯名資產係一定要拎去填債既
或者將來會有案例都唔一定

睇返李德義新抱單野,係個仔同新抱係結婚後私下取消左份婚前協議,睇下呢個女人幾犀利。
公平原則,出軌通姦並唔影響當時人對家庭所作出貢獻。

離題少少,以前有一單美國case,牧師俾人帽左,要離婚,仲要分6成身家俾另一半
結婚有好有唔好,巴菲特都講過,佢一世人最好既投資就係無結錯婚
呢樣始終係新野,香港好多時都係參考案例去判。
一日未有案例都好難有信心去講會接受。

仲有協議呢樣野有的苛刻,只要另一方提出簽訂當時係處於有壓力情況底下,都有機會被推翻。
唔...其實我睇過有的離婚案都可以玩十年八年,都係叫你老友搵律師睇下點打,或者有咩方法拖到佢無癮。

又或者...參考下劉馬車既case?
咁老母既野就梗係無得你分,不過你交租果份協議我會覺得搵律師問下好的。

好耐以前讀過business law,有一句好似係咩「family agreement is not intended to be legally bound」,呢樣野會唔會apply落去你份租約度我就真係唔知。
留名防賤種
有無案例係男方分女方身家?
嗯...呢樣野除左令你覺得好過的其實都無乜用。

當年麥當娜離婚,最後好似係協議分一舊錢俾前夫,幾多就唔知啦,無追落去。

香港既富豪好似唔多覺?如果振山漢子組合爭氣的...或者以後都見到都未定?

一句到尾,中國人傳統,女人多數向上嫁,而非下嫁
離婚簽紙前捐撚晒啲財產
等條女養番轉頭得唔得

唔好開始走火入魔,3年內既野都係可追溯範圍之內

要plan離婚係一場好耐既戲,點樣係3年外將的資產轉走,而唔俾對方知道,同埋你要做好一場戲3年。
呢的咪叫走火入魔
Lm
好似要結婚夠一段長時間先分到身家
如果喺香港無簽紙結婚但喺外國簽左,咁香港承唔承認?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞