「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
其實樓主一早講咗話可以女分俾男
不過女人高收入個男人好多嘅機會唔高
咁如果對方知我係外國有物業或公司 都係有得睇冇得分?
In bill burr we trust
雙方名下的財產包括婚姻續存期間累積既資產,及包括任何一方在婚前或婚後因繼承,受贈等原因獲得的財產。
我斷估係1/4,畢竟計既係資產淨值
lkw v dd
未必 如果英聯邦國家可以去當地拎香港判詞去申請民事訴訟
其實我想講,除非層樓真係好貴,咁打法好燒銀紙
不過討論要黎開拓思維就無乜所謂
香港打官司真係好燒錢
層樓唔過一千萬打落去分分鐘無so
剩係律師費都講緊500-600k
你打官司既錢應該多過你分到既錢
睇到啦
唔好結啦
屌你老母 明知係trap 都要踏入去
上面還有d撚屌話咩結婚有結婚好 分你一用半生打拼返來既財產就唔荒唔好喇
想屌西咪叫雞lor 平有平叫 貴有貴叫
最重要冇手尾跟
咁你講哂啦
想等巴打們識打定預防針啫
夠技巧既 加名落去果陣氹條女簽埋張只係信托形式持有聲明
咁就一定冇死

唔夠技巧既
咪好似上面巴打教落
做定d基本野
例如交下租俾老豆老母
水電俾佢交呢d
埋伏定呢d證據保平安冇壞既
條女冇帽你又唔會傷感情
帽左你你要離婚都有保障
我都好明白你既講法,不過始終,呢的野係無形既,值幾多每個人把尺都唔同,但真係唔代表唔返工就無貢獻。

咁大家代入一下角色,當初你娶呢個女人,佢一定有你認為佢值得既地方,只不過果種「值得」能夠維持幾耐,唔同人有唔同結論。
係架 咁你點量度女性係屋企既貢獻 而相反黎講你又點衡量你係對家庭係十足貢獻
第4點想請你講多啲

非婚生子女係法律上係咩地位?

如果一個男做足安全措施意外搞大左女友 事前協議左唔生 事後男又有比落仔錢

但女方都堅持生仔既話 個男有冇咩責任要負?
賣左佢黎分錢
香港唔接受無婚姻契約既關係去分財產已經叫好
你試下英美歐洲國家全部接受非婚關係去分身家
受益人只會係供養其私生子女一切起居生活 女方係唔會得到任何利益
至於點樣計個breakdown 就要去搵法庭去衡量
人始終係感性動物
就算係明知所謂愛情只係剎那花火
都總會有空虛寂寞凍既時候
都總會有一刻希望有個soulmate
都總會想試下奮不顧身嘅愛情係點

其實最重要就係平衡二字
我做人咁耐已經人到中年
發覺要臻至平衡其實係好難
日日呃蝦條 日日叫雞 始終你會心靈空虛 渴望溫暖人家的燈火 想成家立室
偏偏結左婚既個個都瀨晒野覺得後悔 冇自由 冇晒感情 相敬如冰等等

老生常談一句 有人辭官歸故里 有人漏夜趕科場
歸根究底都係平衡二字

我已經步入中年 同埋一d人生經歷 早就看破紅塵 決定左終身不娶 冷眼見盡身邊唔少人踩入婚姻呢個愛情墳墓然後嗌晒死咁
但就算係咁 有時我都會想搵個人陪下...

sorry一時感觸離晒題添 大家當我留名推post啦
呢樣其實都好值得講多少少,「非婚生子女」其實只要能證明生父與生母既血緣關係,佢係有繼承權,同埋年幼時係可以由撫養一方向另一方討取贍養費。

所以中出即飛真係當笑話聽下就好,一唔小心中左標,分分鐘累人累己。
巴打你唔好咁啦
明白人到中年總會唏噓d既

但唔好因為一時既感性而曚閉雙眼
保持返d理性就最好

搵多兩既錢既咪環遊下世界lo
世界咁大 遊歷下感受自己既渺小
單身最好 最銷灑自在

Ps
咁亦有唔少人係投資失敗
重要係大多數人
但好似 DNA一定要本人自願採集先可以成為證據

女方偷男方既DNA去證明個BB係佢都冇用

係唔係?
買樓生仔呢d,結婚唔係必需
咁結婚除左等將來有咩事伴侶可以簽紙之外
仲有咩意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞