「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
但點解我上網成日見啲女人訴苦話前夫拖數又無佢符
就係唔明點解會話無符
唔通條佬玩失蹤?
離婚律師仲有D仆街野呀。

如果條女無錢, 打緊官司既時候已經可以申請“中期瞻仰費”+律師費, 個官點都會判多少俾佢, 咁佢就可以攞你D錢黎同你打官司。 幾過癮。
係咪應該直接d睇下點樣可以要求政府修改法例
離左婚有無權利唔賣樓?
拎撚去 澳門玩百家樂都唔益臭雞
真係慘
咁如果失業,拎綜援又點計
早排有個差佬離婚,咪又係比佢走甩
無 一定要分
利申 比條賤婦分左一半,要我比錢買番佢一半先有得繼續住
而家梗係好多野搞啦
除非玩政治婚姻姐
結得婚都係開心甜蜜架啦
度度下蜜月你會唔會拎份婚前協議書出嚟先
大煞風景啦到時
結又死唔結又死
push
美魔女羅琳個case有咩評價?
我記得佢個老公唔止轉走曬d財產
仲可以搞到法庭判羅琳要俾返贍養費佢轉頭
真係覺得佢賤得黎幾成功
樓主成個POST其實帶出左兩個要點,等D連登仔唔好FF

1. 將收入左搬右移係無用

真係唔好當個官係傻,你點搬都好,其實兩夫妻生活,衣食住行都要支出,所以個官一定係睇你生活所需去決定
就算吹到話俾哂副身家父母,官都去睇你日常收入同支出點分配。唔好似為講D似是而非既財產分配方式就可以搏到個官信你。

2. 簽左協議/合約唔係實無死

其實讀個contract law都知,一開頭會講consideration(約因…中文好似係咁譯),如果合約有一方係完全無益處或者付出,其實上到法庭都好易話張contract無效,因為好可能係簽約者並非自願簽約。
離婚好少係一時一日的,預早半年「賭錢」輸晒身家給父母可以嗎?
所以即使係女出軌,男比女有錢又比埋家用。離婚之後都係男分比女?
有冇案例係因為捉到通姦而豁免咗分身家
重睇返上面啦巴打
咁樣說服唔到法官ga
嘩屌 我投降啦 唔玩啦
新聞先講過 警察通例唔知邊條可以免左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞