「法律撚」其實想同大家講,通姦同分身家係無任何關係

383 回覆
757 Like 11 Dislike
成副身家去買bitcoin再射去第二度,之後再射多幾次,之後冇錢分咪得囉,鬼查到咩
係, 但事主通常好快會醒覺
上面咪有高手答左囉
成億掉晒落irrevocable trust啦
我醒覺都無用架。 除非肯俾130%副身家。
條八婆又”無錢“, 個官判左除左俾中期瞻仰費, 仲要俾律師費, 即係我出錢俾佢同我自己打官司。 唔到調解最後一堂上到去個官都吊9佢話佢想叫130%根本無可能, 佢先肯收手。 總之係可行既範圍內有咁耐拖咁耐。
係, 雙方醒覺先真
睇晒都冇講到最重要嘅單方面提出離婚嘅條件...
我同我老豆啲樓加埋總資產
可能有成5千萬 (大陸加香港)
所以我真係好淆結婚
有心分你身家 結婚一段長日子
點會唔知你大陸有樓 要check根本唔難
所以最好都係搵返有錢既先好結婚
你分我我又分你 公平
佢更加唔會啦, 攞緊我錢黎同我打官司。
離婚其實係唔使”條件“。

雙方同意就分居一年, 就算一邊唔同意都係分居2年。 所以“離婚”呢part其實無得“反對”, 反對既只有分身家同分細路既方法。
所以結來做乜
跟本婚姻就係搵男人笨柒

開口都有講 結婚姐係搵老襯

叔本華話頭
結婚係將男人既權利減半義務加倍
所以話,貪另一半樣靚身材正就娶真係傻豬豬
最重要緊係獨立
可惜普遍大男人心態都寧願揀個日日喺屋企等食嘅私家雞
如果個女人一開始就有心分佢身家而呃結婚既話,咁同合法詐騙有咩分別?
即係就算係外國結婚都好
他日離婚 只要有一方係香港長住 都可以係香港搞離婚
然後跟返香港既法律黎行 仲可以俾人分全球既資產(如外國既樓)?
黃金/bit coin形式儲存資產未無敵
無得check
樓主講”通姦同分身家冇任何關係”呢點我唔係好明
因為最近睇黑鏡第三季有集叫黑函之舞
佢有個橋段都講有個男人唔想比人掀發佢通姦
而被迫做好多唔想做既野
其他好多戲/劇都有類似既橋段
唔通全部都鳩吹?
成副身家去買bitcoin再射去第二度,之後再射多幾次,之後冇錢分咪得囉,鬼查到咩

Bitcoin 都係轉移流動資金者
固定資產轉唔到
專業人士份收入你都轉唔到
長智識了
一直以黎都以為係出軌果一方承擔責任
原來現實係比人帽仲要比人分身家
樓主講”通姦同分身家冇任何關係”呢點我唔係好明
因為最近睇黑鏡第三季有集叫黑函之舞
佢有個橋段都講有個男人唔想比人掀發佢通姦
而被迫做好多唔想做既野
其他好多戲/劇都有類似既橋段
唔通全部都鳩吹?

簡單一點就係

法庭分身家唔會以離婚理由作考慮
會以一人一半為起點
靠我所知,邊個俾首期就係邊個既
之前百度百科都係咁寫,所以依家唔興男出房,女出車同家電呢支歌仔
香港無能力裁判全球資產 通常係計港內資產
你估有錢佬唔識玩咩
你cosplay 埋 化妝 含埋
日日煮曬三餐
人地都唔會同你結婚
其實呢篇潮文有解答

http://evchk.wikia.com/wiki/%E6%88%91%E6%80%8E%E6%A8%A3%E6%89%8D%E8%83%BD%E5%AB%81%E7%B5%A6%E6%9C%89%E9%8C%A2%E4%BA%BA

對一件會加速貶值的物資,明智的選擇是租賃,而不是購入。雖然很殘酷,但如果我一朝失去所有財富--就像你失出你的美貌--你將會離我而去,所以我安排退路。一切就是這樣簡單,所以明智的做法是約會,而不是婚姻。

不過人始終都係動物
唔係一件機器
總會有唔理性既時候架啦
講真如果你搵到個內外俱美既人同你過下半世真係好幸福
呢個時候就係最容易暴露風險同弱點既時候
所以我希望起依家呢個年輕女性道德水平咁低下既香港
所有巴打起意亂情迷一時衝動之前都做足所有野去保護自己既資產同權益
想知離婚分身家/贍養費係必然?
如果女方話唔洗係咪就唔洗?
如果女方搵得多過男方,連層樓都係係女方,咁離婚會唔會分女方嘅財產比男方?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞